Folytatódik a paraméterkönyv-csörte

Hajthatatlan a főváros?

MNO

2008. február 27., szerda 13:17

A támogató és az elutasító, illetve a tartózkodó szavazatok egyezősége miatt nem vette napirendjére a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottsága szerdán azt a fideszes javaslatot, hogy testületi határozattal állítsák le a BKV paraméterkönyvének, menetrendjének előkészítési munkálatait.
Wintermantel Zsolt (Fidesz) alelnök az elmúlt napok ellentmondásos kormánypárti nyilatkozataira hivatkozva szorgalmazta a téma tárgyalását. Rámutatott, hogy a szakbizottság érvényes határozatát semmibe véve a BKV anélkül kezdte meg a paraméterkönyv úgynevezett második körös kerületi-civil egyeztetését, hogy az anyagot benyújtotta volna a testületnek. A fideszes alelnök indítványáról, a téma napirendre vételéről több mint félórás vita zajlott.

Gábor József (MSZP) alelnök politikai hangulatkeltésnek, „kavarásnak” nevezte az ellenzéki javaslatot. Szerinte, függetlenül a korábbi bizottsági határozattól, előbb le kell folytatni a tervezetről a második körös egyeztetést, s utána tárgyaljon arról a bizottság. Megjegyezte azt is, hogy a paraméterkönyvvel kapcsolatban a döntés joga a főpolgármesteré, a testület csak véleményezheti a tervezetet. Egerfai József (MSZP) visszautasította azt a feltételezést, hogy Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes menekülni akart volna a feladat elől, ezért próbálta átadni az ügyet Dancs Gábor közlekedési tanácsnoknak. Dancs Gábor (SZDSZ) egyébként nem nyilvánított véleményt a vitában, pedig az jórészt annak kapcsán zajlott, hogy hétfőn bejelentette a paraméterkönyv előkészítési munkálatainak a leállítását.

A fideszes alelnök és Riz Levente (Fidesz) is rámutatott, hogy a bizottság tekintélye „lenullázódott” ez ügyben, „feltörölték velük a padlót”.

A XVII. kerületi polgármesterként is tevékenykedő Riz Levente közölte, hogy az érvényes testületi határozatot figyelmen kívül hagyva a BKV már jelentkezett a kerületeknél a második körös egyeztetésre. Endrédy István (KDNP) szerint a BKV úgy viselkedik, mint a „maci a málnásban”. Hangsúlyozta, hogy a bizottság hatáskörébe tartozik az is, hogy rend legyen a „málnásban”. Lakos Imre bizottsági elnök, aki a három szabad demokrata közül egyedül nyilvánított véleményt, leszögezte: a bizottságnak nincs hatásköre arra, hogy megrendszabályozza a BKV-t. Hangsúlyozta, hogy a BKV egyértelműen nem hajtotta végre a városüzemeltetési bizottság érvényes határozatát. Hozzátette, hogy ez ügyben a főpolgármester kötelessége lépni.

Az elnök párttársa, Dancs Gábor hétfői bejelentésére utalva közölte: egy tanácsnoknak nincs hatásköre arra, hogy bármelyik cégnél, bármit is leállítson. A jogszabályok szerint egy tanácsnok csak feladatokat kaphat a közgyűléstől, hatáskört nem.

(mti)

A szerkesztő ajánlja