Fritz Tamás: Nyílt levél Sólyom László köztársasági elnökhöz

MNO

2007. április 7., szombat 11:58

Fritz Tamás: Nyílt levél Sólyom László köztársasági elnökhöz

(...)

Tisztelt Elnök Úr!

Mindezek alapján kérem önt arra, hogy éljen alkotmányos jogával, szólaljon fel a parlamentben, s szólítsa fel a frakciókat az Országgyűlés önfeloszlatására, egyben új választások megtartására. Ön ennek érdekében tárgyalásokat kezdeményezhet a parlamenti frakciók vezetőivel, külön-külön és együtt is, s ha ezt ön megteszi, az ön beszédének van olyan súlya, amelyet sem a szocialista párt, sem a liberális párt, sem a miniszterelnök nem hagyhat figyelmen kívül. Ha ez utóbbit ugyanis megtennék, akkor nyíltan szembemennének a magyar alkotmányossággal és a demokratikus jogállam szellemiségével. Az ön fellépése tehát – megítélésem szerint – sorsdöntő lehetne, s feltétlenül elvezetne a válság kezeléséhez, az új választások kiírásához, s ez által új legitimáció, egyben egy működőképes kormány létrejöttéhez.
Elnök úr, az ön felelőssége történelmi. Ön beírhatja a nevét a történelembe. A helyzet rendkívüli, ezért nem kell meghátrálni a rendkívüli megoldásoktól sem. Ma vélhetően ön az egyetlen, aki hathatósan léphet fel a nemzet egysége és az államszervezet demokratikus működése érdekében. Ezt a fellépést nem mulaszthatja el. Már csak azért sem, mert ön már az első beszédében és később is hangoztatta a nemzet iránti elkötelezettség és a hazaszeretet fontosságát.
Öné tehát a felelősség. Kérem, vállalja!

(Magyar Nemzet, 2007. április 07.)

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.