„Gazdaságpolitikai fordulathoz politikai fordulatra van szükség”

MNO,

2010. január 11., hétfő 16:54

Varga Mihály szerint az elhibázott MSZP-s gazdaságpolitika következménye az, hogy 14 éves negatív rekordot döntött meg a működő tőke kivonása Magyarországról. A Fidesz alelnöke hétfőn Budapesten hangsúlyozta: ez veszélyezteti a kilábalást a magyar gazdaság válságából.

Egyetlenegyszer sem vontak ki annyi működő tőkét az országból 1995 óta, mint tavaly az első háromnegyed évben – ismertette sajtótájékoztatóján Varga Mihály. Mint fogalmazott, 2009 arról szólt, hogy „a tőke hátat kíván fordítani egy olyan gazdaságnak, amelyben a profitkilátások, a megtérülési lehetőségek rendkívül rosszak”. Holott – folytatta – a kilábaláshoz a gazdasági recesszióból tőkére van szükség: amelyik ország tőkét tud vonzani, annak van reménye.

Varga Mihály azt mondta, hogy a működő tőke kivonása az adó- és járulékbevételek csökkenését, valamint a munkanélküliség növekedését vonhatja maga után, vagyis tovább lehetetleníti a gazdasági növekedés beindulását is. Hozzátette: pártja véleménye szerint még nincs a mélyponton a munkanélküliség mértéke.

Kérdésre elmondta: azokkal a becslésekkel értenek egyet, melyek szerint a magyar munkanélküliség növekedése a következő hónapokban elérheti akár a 11 százalékos szintet is. Az Orbán-kormány pénzügyminisztere szerint a napvilágot látott adatok azt bizonyítják, hogy a magyar gazdaság továbbra is lejtőn van. Varga Mihály közölte: a gazdaságpolitikai fordulathoz politikai fordulatra van szükség.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.