Gyásznap: félárbocra eresztették a nemzeti lobogót + Képriport

MNO, kn

2010. április 17., szombat 09:32

Lech Kaczynski lengyel elnök végső búcsúztatásának napján, amelyet a magyar kormány nemzeti gyásznappá nyilvánított, katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbocra eresztették a nemzeti lobogót az Országház előtt szombat reggel.

 • Nemzeti gyásznapot rendelt el mára a magyar kormány + Képek
Sólyom László köztársasági elnök is jelen lesz a lengyel légikatasztrófa áldozataiért bemutatandó főpásztori szentmisén szombaton a Szent István-bazilikában. Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője szombaton az MTI-nek elmondta: az államfő is jelen lesz az Erdő Péter bíboros által bemutatandó misén. Szollár Domokos kormányszóvivő pénteken közölte az MTI-vel: a miniszterelnök részt vesz azon a misén, melyet Erdő Péter, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutat be a lengyel államfőt, Lech Kaczynskit és kíséretét szállító repülőgép tragédiájának áldozataiért a nemzeti gyásznapon. A szertartáson jelen lesz Julius Janus érsek, Vatikán Magyarországra akkreditált, lengyel származású apostoli nunciusa.

A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásánál, majd félárbocra engedésénél jelen volt Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök és Katona Béla, az Országgyűlés elnöke, valamint Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke.

Az eseményen a közjogi méltóságokon kívül külföldi diplomáciai testületek képviselői, a kormány és a pártok képviselői, valamint a magyarországi lengyel intézmények képviselői is részt vettek.

A Parlament előtt, a Kossuth téren felállított installációnál a lengyel himnusz elhangzását követően a legfőbb közjogi méltóságok virágokat helyeztek el az alkalmi emlékhely előtt. A lengyel és magyar nyelvű ceremóniát követően a Kossuth téren megjelent meghívott vendégek után a megemlékezésre érkezett emberek is leróhatták kegyeletüket egy-egy szál fehér rózsával. A Kossuth téri alkalmi emlékhelynél vasárnap délután 18 óráig lehet virágokat elhelyezni. Az országzászló mellett felállított kegyeleti emlékhelyen, amely mögött lengyel és magyar, illetve fekete lobogók sorakoznak, a múlt szombati tragédia valamennyi áldozatának nevét felírták.

A Lech Kaczynski lengyel államfőt és kíséretét szállító Tu–154-es kormányrepülőgép Oroszországban, helyi idő szerint múlt szombat kora reggel zuhant le, néhány száz méternyire a szmolenszki Szevernij katonai repülőtér kifutópályájától. Kaczynski és kísérete az 1940-ben lemészárolt 22 ezer lengyel tiszt és civil emlékére rendezett megemlékezésre tartott Katinyba (Katyn), magánlátogatás keretében. A katasztrófa következtében a lengyel elnökkel együtt 96 ember halt meg, közöttük a lengyel politikai és katonai vezetés számos képviselője.

A magyar kormány kedden megjelent rendelete szerint a kabinet az „évszázados sorsközösségen alapuló lengyel–magyar barátságra tekintettel, osztozva a lengyel nemzetnek Lech Aleksander Kaczynski, a Lengyel Köztáraság elnöke halála miatt érzett gyászában” nyilvánította gyásznappá április 17-ét.

A nemzeti gyásznapon valamennyi olyan középületen, amelyen egyébként a nemzeti zászlónak kell lobognia, fekete lobogót kell kitűzni. Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek azt mondta: a nemzeti gyász ideje alatt a jogszabály szerint a nyilvános szórakozóhelyeken a zene- és műsorszolgáltatás korlátozható, de a lengyel államfő temetése kapcsán a kormány ilyen intézkedést nem tervez.

Az országban több gyertyagyújtásos megemlékezést és misét tartanak az áldozatok emlékére a nemzeti gyásznapon: a budapesti Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutat be szentmisét, amelyen jelen lesz Julius Janus érsek, Vatikán Magyarországra akkreditált, lengyel származású apostoli nunciusa is.

Lech Kaczynski lengyel államfő temetési szertartása kétnapos lesz: az állami szertartás szombaton, míg az elnöki pár temetése vasárnap lesz. Az elnöki párt a Wawel-székesegyházban közös alabástromszarkofágban helyezik végső nyugalomra abban a püspöki katedrálisban, amelyben a lengyel királyokat koronázták és temették el egykor a krakkói Ryneken lévő Mária-templomban tartandó gyászmise után.

A temetési szertartásra Krakkóba utazik a világ számos állam- és kormányfője, köztük Barack Obama és Dmitrij Medvegyev, valamint az Európai Unió és a NATO legmagasabb rangú képviselői. A magyar közjogi méltóságok közül várhatóan jelen lesz Sólyom László államfő és Bajnai Gordon miniszterelnök, és jelezte részvételét a Fidesz–KDNP-pártszövetség, amelyet Kövér László választmányi elnök és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke képvisel, míg az MSZP-t Bárándy Gergely elnökségi tag képviseli a szertartáson.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.