Határozatlan idejű sztrákot hirdetett a VDSZSZ Szolidaritás

A MÁV-Start nem vette figyelembe a szakszervezeti követeléseket

MNO

2008. január 18., péntek 16:14

Elhúzódtak a bértárgyalások, a MÁV-Start-Zrt.-nél nem vették figyelembe a követeléseiket, ezért VDSZSZ Szolidaritás MÁV-Start tagsági szervezete határozatlan idejű sztrájkot hirdetett meg február 1-jétől.

Február 1-jétől határozatlan időre sztrájkot hirdet a VDSZSZ Szolidaritás MÁV-Start társasági szervezete. A szervezet ügyvivő testületének pénteki ülését követően Halasi Zoltán vezető ügyvivő a távirati irodának elmondta: február elsejétől bármikor lehet sztrájk, amikor a munkatársak felhatalmazást kapnak erre, majd abbahagyják, és egy újabb bizonytalan időpontban folytatják a munkabeszüntetést.

Halasi Zoltán közölte: a munkabeszüntetést azért hirdették meg, mert a MÁV-START Zrt.-nél elhúzódtak a bértárgyalások, követeléseiket nem vették figyelembe. A szakszervezet 10 százalékos bérfejlesztést kér a kiszervezés miatt 2007. július elsejéig visszamenőleg, illetve 2,5 havi bért követel a MÁV Cargo privatizációs bevételéből.

Herczog László a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára hangsúlyozta: a sztrájktörvény kimondja, hogy a sztrájkjog gyakorlása során a munkáltatónak és a munkavállalóknak együtt kell működni. A sztrájkjoggal való visszaélés tilos. Az a bejelentés, hogy február elsejétől bármikor lehet sztrájk, amit abbahagynak, majd egy újabb bizonytalan időpontban folytatnak, ellentétes az együttműködési kötelezettség teljesíthetőségével. Egyes ágazatokban a sztrájktörvény szerint a még elégséges szolgáltatást biztosítani kell a sztrájk ideje alatt, erről is egyeztetni kell a sztrájk előtt. A sztrájk konkrét időpontja nélkül ez az egyeztetési kötelezettség se teljesíthető - jegyezte meg Herczog László. A kollektív munkaügyi vita keretében lefolytatott egyeztetések eredménytelensége miatt a VDSZSZ személyszállítási és gépészeti szervezete hirdetett sztrájkot február elsejétől meghatározatlan időre. Hasonló bejelentés várható eredménytelen tárgyalás esetén a MÁV Zrt.-nél illetve a MÁV Trakció Zrt.-nél.

A MÁV-Start Zrt. csütörtökön kiadott közleményében irreálisnak tartotta a VDSZSZ Szolidaritás által - egyedül - követelt, összességében mintegy 20 százalékos bérnövekedést, és arra hívja fel a figyelmet, hogy megegyezés hiányában nem tudja tervezni a béren kívüli juttatások keretét.

A VDSZSZ a Vasutasok Szakszervezetével (VSZ) közösen 2007. november 7-én 6 és 8 óra között két órás figyelmeztető sztrájkot tartott a vasúti mellékvonalak tervezett bezárása elleni tiltakozásul, majd november 21-én 6 és 12 óra között a két vasutas szakszervezet munkabeszüntetést tartott ugyancsak a vasúti mellékvonalak bezárása miatt. Mindkét esetben a VDSZSZ a társadalombiztosítás tervezett átalakítása ellen is tiltakozott. A VDSZSZ december 17-én csatlakozott a Liga és a Munkástanácsok nyomásgyakorló akciójához, 6 órától 22 óráig sztrájkolt az egészségbiztosítási törvény-javaslat és a nyugdíjszámítási szabályok megváltoztatása miatt, és tiltakozott a vasúti mellékvonalat bezárása ellen. A VDSZSZ-nek a MÁV-csoporthoz tartozó társaságoknál több mint 10 ezer tagja van, ebből a MÁV-Startnál 2600 tagjuk van, a gépészet 3200 dolgozójának harmadát tömörítik.

(mti)

A szerkesztő ajánlja