Helyet követelnek a civilek

MNO

2011. március 30., szerda 12:00

A civil szervezetek a hagyományos diplomácia mellett egyre komolyabb szerepet játszanak a nemzetközi kapcsolatokban, feladatuk elsősorban a kapcsolatépítés – mondta Koós Anna, a Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központjának igazgatója szerdán Budapesten.
A civil szervezetek uniós helyzetéről, az európai biztonság megerősítésében vállalt feladataikról tartott nemzetközi konferencián Koós Anna kiemelte: az eseményen részt vevő 27 civil szervezet aláírta azt a nyilatkozatot, amelyben kijelentik, a globalizált világban a nemzetközi kapcsolatokat „nem lehet a kormányok és hivatalos szervek, hatóságok exkluzív területének tekinteni”. Mint a dokumentumban fogalmaztak, a civil társadalom befolyása az elmúlt évtizedben látványosan nőtt, működésük, tevékenységük tapasztalatait az állam és a nemzetközi szervezetek is figyelembe veszik.

Koós Anna szerint a public diplomacy, azaz a civil diplomácia a XXI. századi diplomácia egyik fő iránya, amely a különböző csoportok bevonásával alakítja a külpolitikát. Jelentőségét az EU és a NATO is hangsúlyozza – tette hozzá. Mint kifejtette, ez az irányzat nem változtatja meg a hagyományos diplomácia szerepét, de árnyalja azt. Az unióban különösen az egyes társadalmak közötti kapcsolatépítésben juthat fontos szerephez, akár az államok között elhidegült kapcsolatokat is ellensúlyozhatja – vélekedett. Hozzáfűzte: a 2011. szeptember 11-i események óta nőtt ennek jelentősége, ez a tradicionális diplomácia kiegészítőjének tekinthető.

A biztonságpolitika egy sajátos területe a civil szférának – hangsúlyozta Koós Anna. Rámutatott arra: a Külügyminisztérium honlapján tavaly mintegy 115 civil szervezetet tartottak nyilván, ezek főként az EU-hoz, a NATO-hoz és az ENSZ-hez fűződő kapcsolatokkal foglalkoztak, illetve elsősorban környezetvédelmi, humanitárius szervezetek vagy „békemozgalmak” voltak. Koós Anna megjegyezte: a biztonságpolitika kapcsán a honvédelmi tárca és a Belügyminisztérium is kapcsolatban áll civil szervezetekkel.

Egyre markánsabban jelennek meg

A kilencvenes évek elejétől a civil szervezetek egyre markánsabban jelentek meg a biztonságpolitikában, többen közülük a rendszerváltozás tapasztalatainak átadásával vagy a biztonságpolitikai kihívások kutatásával foglalkoztak – idézte fel. Emlékeztetett arra, hogy a NATO-csatlakozás kommunikációjában a civil szervezetek felértékelődtek, s ettől aktívabbá váltak. Az állam és a civil szféra egyaránt intenzíven együtt akart működni ebben a kérdésben, a civil szervezetek felelősséget is éreztek a kommunikációért – tette hozzá.

Úgy látja, az állam ekkoriban „a hivatalos kormánypolitikával nem rokonszenvező” civilek véleményére is kíváncsi volt, „egyenrangú és kötetlen viták” folytak a NATO-csatlakozásról. A kilencvenes évek végére ez a helyzet megváltozott: egyes szervezetek professzionálissá, mások jelentéktelenné váltak – mondta.

Koós Anna szerint a civil szervezetek kialakulásának első hulláma lezárult, működésük alapvető szabályai kialakultak, azok szabályozottabbá, áttekinthetőbbé váltak. Ugyanakkor a civil szervezetekkel szemben támasztott igények csökkentek, azok a források miatt függtek az államtól, amely meghatározta azokat a célokat, amelyekben igényt tartott rájuk – foglalta össze a központ igazgatója.

(MTI)

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.