Hivatalosan is véget ér a nyár

Lóska Márton

2011. szeptember 30., péntek 22:04

Bármennyire is szomorú ezt leírni, de véget ért a nyár, habár az időjárás ezt a tényt még csak részben képes elfogadni, hiszen napközben augusztust megszégyenítő magasságokig emelkedik a hőmérő higanyszála. Éjszaka azonban már érezhető, hogy a hétvégével beköszönt az október. S ez azt jelenti, hogy a „kinti” szórakozóhelyek elzárják a sörcsapokat. A Kobuci Kert szombaton nemcsak az idényt, hanem a Zuboly zenekart is elbúcsúztatja. Az MNO az óbudai szórakozóhely vezetőit, Kaszap testvéreket faggatta az elmúlásról és a megújulásról.
A Kobuci Kert vitathatatlanul beleszőtte magát a „pösti éjszaka” szövetébe, hiszen a hazai világzenei együttesek színe-java megfordult már színpadjukon, emellett az óbudai szórakozóhely a tízezreket megmozgató Magyar dal napjából is kivette a részét. A „cégvezetők” külön büszkék rá, hogy hazánk egyetlen rendszeres kültéri táncházának adnak otthon, mely szereplést biztosít a népzene határon inneni és túli képviselőinek. A fiatal, feltörekvő zenekaroknak is helyet tudnak biztosítani, a nyáron a hét csaknem minden napján élőzenével várták a nagyérdeműt. A palettán helyet kaptak külföldi fellépők is, akik közül a brit Ian Siegalt, az osztrák Ripoff Raskolnikovot és a belga Tcha Limbergert emelték ki.

Klubhangulat

A Kaszap testvérek egyedi értéknek tekintik a klubhangulatot, melynek fenntartása náluk még a gazdasági szempontokat is felülírja. „Olyan közkedvelt együttesek koncertjére, mint a Quimby vagy a The Carbonfools jóval több jegyet is el tudnánk adni, ez viszont azt jelentené, hogy feladnánk a Kobucira jellemző meghitt légkört” – mondta el az MNO-nak Kaszap Gábor gazdasági vezető. „A programtervünket is nagyban befolyásolja ez a törekvésünk, mivel olyan zenekarokat hívunk, amelyek vevők a »kisebb«, legfeljebb ezerfős bulik levezénylésére. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nincsen »ereszd el a hajam«, sőt!” – tette hozzá Kaszap Attila programszervező.

A vezetők külön megdicsérték a szórakozóhely „igényes” közönségét, amely elmondásuk szerint keményen, de kulturáltan mulat. „Csak egyszer kellett üvegeket összeszednünk a Szentlélek térről a közel 150 napos szezonban” – mondták el, hozzátéve, hogy a helyi lakosok sem panaszkodnak rájuk, ugyanis kínosan ügyelnek arra, hogy betartsák a szabályokat. Az önkormányzattal is jó viszonyt ápolnak, az Óbuda napja rendezvénysorozatból is kiveszik a részüket már három éve, „ami mindkét fél számára előnyös”. Külön köszönetet mondtak a helyhatóságnak a sok segítségért, amivel hozzájárultak a Kobuci meghonosodásában.

A szezon és a Zuboly is búcsúzik

Szombaton Busa Pista és zenekara, a Zuboly zárja a szezont s egyben az együttes pályafutását is. A formáció búcsúkoncertjét adja a Kobuciban. Őket a Bivaly Zenekar követi az erdélyi Kodoba Florin és Bobár Zoltán közreműködésével. A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy 2012. április 27-én nyitja ki kapuit ismét a téli szünetben „ráncfelvarráson” áteső Kobuci Kert.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.