Ilyen még nem volt Magyarországon

Vízi erőmű épül a Hármas-Körösön Békésszentandrásnál

MNO

2011. július 14., csütörtök 16:00

A békésszentandrási vízi kiserőmű megépítésével Magyarország vízi áramtermelő kapacitása el fogja érni az 55 megawattot – köztölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára csütörtökön Békésszentandráson.
Bencsik János, utalva a napokon belül megkezdődő kiserőmű építésére, kiemelte: érdemes és kell ilyen beruházásokba belevágni, hiszen az ország 2020-ig 14, 6 százalékos megújuló energia részarányt vállalt az Európai Unió előtt. „Ezt a vállalásunkat azonban csak hasonló kapacitású kis- és közepes erőművekkel tudjuk teljesíteni” – tette hozzá.

Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy legyen néhány nagyon hatékony, nagy teljesítményű alaperőmű, amelyek biztonsággal tudják szolgálni az ország energiaellátását. „Emellett ugyanilyen fontos számunkra, hogy meglegyenek az országban azok a megújuló energia alapú termelő berendezések is, amelyeknek a hasznát már nem csak a nagyok, legtöbb esetben a transznacionális társaságok tudják szedni, hanem a hazai kis- és közepes befektetők” – tette hozzá. Mint mondta, ebbe a folyamatba illik bele a további három, az állam által támogatott kapacitásbővítés Felsődobszán, Ikerváron és Pornóapátiban, ahol a meglévő kis, illetve törpe vízi erőművek kapacitását emelik, illetve növelik a hatékonyságot.

Az összesen 1,7 milliárd forinttal támogatott beruházások segítségével 2,8 megawatt többlet beépített teljesítményt fog jelentkezni.

Békésszentandráson, a Hámas-Körösön a Hydro Power Consulting Kft. 2,7 milliárd forintból építi meg az 1942-ben épült helyi duzzasztónál a két megawatt kapacitású erőművét. A fővárosi székhelyű és magyar magánszemélyek tulajdonában álló cég éves szinten 8,6 gigawattóra villamos energiát fog termelni Békésszentandráson – mondta az MTI érdeklődésére Kapuváry Gusztáv, a beruházó vállalkozás ügyvezető igazgatja. Hozzátette, a társaság a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében egymilliárd forintos támogatást nyert el. A támogatáson felül a projekthez szükséges forrásokat a tulajdonosok hozzájárulásából, illetve bankhitelből biztosítják.

A két Kaplan turbinás erőmű beruházása a tervek szerint 2012 végére fejeződik be. A cég számításai szerint a fejlesztés 15 év alatt megtérül, ugyanakkor a környezetbarát beruházással évente nyolcezer tonna szén-dioxidot váltanak ki. A Hydro Power Consulting Kft. egyébként már korában átadott egy hasonló erőművet a Rábán Kenyeriben, s szintén egy kiserőművet tervez a Hernádon is.

(MTI)

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.