Ismét eladták az FKGP fővárosi, Belgrád rakparti székházát

A sokmilliárdos kisgazdavagyon nagy kísértést jelent · Perek garmadája folyik a bíróságokon

Magyar Nemzet

2007. október 31., szerda 00:02

Papíron ismét eladták az FKGP fővárosi, Belgrád rakparti székházát. Az ügyletet lebonyolító Hegedűs Péter – aki jelenleg a párt képviselője – kevéssel 1,3 milliárd forint felett értékesítette a 3800 négyzetméteres épületet, amely az ingatlanfejlesztők álma: teljes dunai panoráma, szemben a Gellért-hegy.

Az egymást váltogató pártelnökök, a bírósági perek tucatjai átláthatatlanná teszik az FKGP körüli eseményeket. Az irodákból, üdülőkből, ingóságokból álló, sokmilliárdos kisgazdavagyon azonban nagy kísértést jelent. A Magyar Nemzet úgy tudja, a szebb napokat megélt párt Belgrád rakparti székházának eladásáról szeptemberben ismét megállapodás született. Információink szerint Hegedűs Péter az FKGP képviseletében eljárva, egymilliárd-háromszázhúszmillió forintos árat kialkudva szerződést írt alá a Média Center Campona Vállalkozó Kft.-vel. A céget Kruppa Péter ügyvezető képviselte a megállapodás megkötésekor. Az ügyletet bonyolítja, hogy több magánszemélynek, illetve gazdasági társaságnak jelentős követelése van a párttól, amelyről a szerződés meglehetősen furcsán rendelkezik. Szeremley Huba badacsonyi borász például – aki korábban, még a 2002-es kampány idején, Torgyán József elnöklése alatt 200 millió forintos foglalót tett le a székházért, és szintén adásvételi szerződést kötött az ingatlanra – csak akkor kapna pénzt, ha a Dot-Ing Kft. vételi jogi és tulajdonjogi kérelmét jogerősen elutasítja a földhivatal. A Dot-Ing Kft., illetve annak vezetője, Balogh Károly még 2004-ben bukkant fel. Deák József akkori pártelnök ugyanis a tatai ingatlanvállalkozót, Baloghot bízta meg az ingatlan értékesítésével, aki már többször kijelentette, hogy bármikor képes tőkeerős vásárlót hozni, ám a jelek szerint az adásvételt az ő megkerülésével kívánják végrehajtani.

Deák Józsefet egyébként a szolnoki Kovács István József követte a párt élén, akit az ellenoldal – köztük éppen Balogh – nagyválasztmánya Szentirmai Ferencre cserélt 2005 tavaszán. Egy másik pártrendezvényen eközben – a kereszténydemokrata babérokra is törő – Hegedűs Péter volt rádióbemondót választották elnökké. A Legfelsőbb Bíróság határozata értelmében most ő az FKGP képviselője. Baloghék ebbe nem törődtek bele, és Szentirmai lemondását követően Cseh Sándort választották a párt élére. Az ő bejegyzését azonban jogerősen törölték. Tény az is, hogy Hegedűs legitimitását ugyancsak bíróságon támadták meg. Az ügyben még nem született jogerős ítélet.

A szerződés megkötése igencsak meglepte Szeremley Hubát, hiszen korábban végrehajtási eljárást kezdeményezett, mert így akart a pénzéhez jutni. Az eljárást azonban egy per miatt felfüggesztették, ami lehetővé tette a megállapodás aláírását. Hegedűsék ugyanis bíróságon támadták meg a Szeremley által követelt összeget, amit aránytalanul magasnak tartanak. (A 200 millió forint és kamatai egy – még Kovács István József elnöklete alatt aláírt – megállapodás értelmében 320 millió plusz kamataira növekedett.)

Balogh Károlyt is váratlanul érte az adásvétel, hiszen abban a tudatban élt, hogy az ingatlan vételi joga őt illeti meg.

Szeremley Huba lapunk kérdésére elmondta: érthetetlen, miképpen történhet meg, hogy egy végrehajtásról szóló jogerős határozatot mondvacsinált okokból felfüggesszenek. – Ma Magyarországon az igazságszolgáltatás nem üti meg a Kádár-, illetve a Rákosi-időkre jellemző szintet – fogalmazott. Balogh Károly a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, hogy ingatlan átruházásánál kizárólag a tulajdoni lapra bejegyzett jogokat kell kötelező érvénnyel figyelembe venni. Hozzátette, a székház értékesítésekor a bejegyzett jogokat semmilyen formában nem vették figyelembe, tehát az adásvétel nem jöhetett létre. Közölte azt is, hogy a szerződéskötés napján árverési hirdetményben meghirdetett árverési eljárás volt folyamatban, így Hegedűs Péter nem rendelkezhetett a lefoglalt ingatlanról a végrehajtó tudta és beleegyezése nélkül.

Hegedűs Péter hosszasan beszélt lapunknak, ám végül úgy döntött, hogy visszavonja a nyilatkozatát. Ezt azzal indokolta, hogy az ügylet még üzleti titok. Az azonban már korábban kiderült, hogy Hegedűsék Szeremley Huba adásvételét színleltnek tartják. Természetesen ebben a kérdésben is majd a bíróság mondja ki a végső szót. Szeremley 2002-ben 700 millió forintot adott volna az ingatlanért, amit a Hegedűs-féle csapat kevesell, szerintük ugyanis ez kimeríti a feltűnő értékaránytalanság tényállását, az átadott 200 millió forintot pedig egyszerűen burkolt párttámogatásnak nevezik, amire Torgyán Józsefnek a 2002-es választási kampányban szüksége volt. Balogh Károly és a Dot-Ing vételi joga egyszerűen lejárt, így azzal szerintük nem kell foglalkozni.

Újabb csavart jelenthet a történetben, hogy Szeremley Huba követelése időközben a Dunapart 2005 Kft.-hez került, így a székházról szóló adásvételi szerződésben tévesen szerepeltetik a badacsonyi szőlőtulajdonost. Információink szerint egyébként a megállapodás végrehajtását a ténybeli tévedések ellenére megkezdték, így az 50 millió forintos foglalón felül az ingatlant terhelő 100 millió forintnyi követelést fizetett ki a Média Center Campona Kft. A cégnek a fennmaradó összeget a szerződés szerint jövő év december 31-ig kell kifizetnie.

A kisgazdaszékház vitathatatlanul a párt legértékesebb ingatlana, azonban továbbra is kérdéses, hogy mi lesz a fővárosi és vidéki irodák, üdülők és egyéb ingóságok – köztük több értékes festmény – sorsa.

Villányi Károly

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.