Itt olvashatja a Széll Kálmán-tervet – a kormány megtalálta a mérgezés forrását + Képriport + Videó

MNO

2011. március 1., kedd 12:36

Bemutatta a kormány a piacok és természetesen egész Magyarország által nagyon várt Széll Kálmán-tervet. Navracsics Tibor általánosságban ismertette a 26 pontból álló akcióprogramot, Matolcsy György pedig néhány részletet alaposabban is kifejtett.
Tekintse meg a Hír Televízió felvételét!

Matolcsy György bevezetőjében a szocialista kormánytól megörökölt helyzetet mutatta be. Hangsúlyozta, a kormányzás átvételénél „azt mondták, minden jól megy”, de ebből semmi sem volt igaz, mert például 7 százalék felett volt az államháztartási hiány.

Ezt egy 700 milliárdos zárolással és a rendkívüli bevételek segítségével konszolidálták, amit óriási eredménynek értékelt a gazdasági tárca vezetője. Matolcsy szerint 2010 végére alakult ki a dilemma, hogyan tovább?  

Három forgatókönyvet vettek fontolóra. Az első arról szólt, hogy 2012-re konszolidálják az államháztartást, majd ezt követően akár 2016-ig is lehet majd egy kicsit nagyobb a deficit. Ezt a megoldást a kormány, de a Fidesz–KDNP választási szövetség is elvetette – mondta a miniszter. A másik megoldás az lett volna, ha az állami nyugdíjkasszába visszaáramló pénzeket a költségvetési deficit csökkentésére használják fel, akár 4-5 éves időtartamban. Ezt a jövőt felélő, pazarló forgatókönyvet is elvetették.  

A harmadik, végül elfogadott forgatókönyvet nagyon alapos munkaként mutatta be a tárcavezető. A kút mélyére néztek, hogy megtudják, miért ihatatlan a víz, megtalálják a mérgezés forrását – élt a hasonlattal Matolcsy György, aki az államadósság elleni küzdelmet helyezte középpontba.

Ha 2014-re az államadósság a 60-70 százalék közötti sávba csökken, akkor ez „gazdaságtörténeti áttörés” lenne, még Széll Kálmán is büszke lenne rá – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.  

A tárcavezető is emlékeztetett: a 2002-es 52,5 százalékról 80 százalék fölé nőtt az államadósság, ami egy „kalandor politika” eredménye. Az adósság hét területen halmozódott fel, ha nem lépnek, akkor egészen 90 százalékig is felmehetett volna a hiány.

Nem megy varázsütésre

Főként a foglalkoztatás és a bürokrácia, adminisztráció területén van szükség fordulatra. A pazarlás, a nem hatékony működés megszüntetése nem megy varázsütésre, hosszú hónapok nagy összefogást és jó irányítást igénylő reformjait kell végrehajtani. Egy-másfél év megújító munkájára van szükség, hogy 2014-végére 65-70 százalékos szintre tudjuk hozni az államadósság mértékét.

Matolcsy kitért arra is, miért veszélyes az államadósság: életveszélyesnek nevezte a magyar eladósodást, mivel az állam eladósodottsága megjelenik a társadalom szereplőinek eladósodásában is.

– A világ gazdagabb országai is eladósodottak, de ők ezt még megengedhetik maguknak, mi nem. Van egy buborék a világban, amely szétpukkanhat; a többi ország magasabb államadóssága maga alá temetheti a hozzájuk mérve sokkal kisebb magyart – tette hozzá. Elmondta, az igazán nagy seb a külső adósságfinanszírozás. A hozzánk hasonló országok köréből is kilógunk ennek nagysága tekintetében.

Az államnak azért is fontos ledolgoznia az adósságait, mert ezzel segíti a családok, vállalkozások helyzetét is, ezért kellenek a fordulatok. Az említett hét területről szólva hozzátette; a férfiak foglalkoztatása tekintetében különösen rosszul állunk. Az állami kiadásokat csökkenteni kell, semmilyen területen sem engedhető meg a pazarlás.

Szomorú számok is vannak

Sajnos van egy szomorú számunk is – folytatta Matolcsy. A természettudományos- és a mérnökképzés terén nagyon lemaradtunk. Az oktatáspolitikában is komoly fordulatot kell végrehajtani tehát. Hatalmas problémát jelent emellett a rokkantnyugdíjasok óriási aránya is. Ezért a segélyek és a nyugdíj helyett közmunkát kínál a kormány – emelte ki a pénzügyminiszter, majd hozzátette: hazánk lecsökkent versenyképességét a strukturális reformok segítségével kívánja helyreállítani a kabinet.

Matolcsy ezt követően felvázolta a magyar eladósodás rövid történetét. „1973 óta halmozzuk az adósságot. Az akkori vezetés 21 milliárdos hitelt vett fel, és ebből csupán 4 milliárd jutott beruházásokra, a többiből a kamatokat fizették. Pórul jártunk! Ez többet nem ismétlődhet meg”. A 90-es években rövid ideig csökkent, majd újra növekedésbe kezdett az államadósság, 2011-re pedig elérkeztünk a mélyponthoz – folytatta a miniszter. Úgy vélte, mindenképpen meg kell húzni egy vonalat, amit az alkotmányba is be kell majd emelni. A GDP 50-55 százalékát meghaladó adósságot 2002-ben már majdnem elérte az első Orbán-kormány, mely az egyetlen volt a 2000-es évek kormányai közül, mely csökkenteni tudta az adósságot. „Fél méterre voltunk ettől a szinttől”. Matolcsy a devizahitelekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy a biztonságos forintról – sajnálatos módon – a lakosság átállt a devizákra, emiatt kamatfizetési válság alakult ki. „Döbbenetesen hangzik, de a magyarok jelenleg több mint ezermilliárdot költenek a kamatok fizetésére.”

Tudjuk a receptet

Hogy hogyan csökkenthető az államadósság? – tette fel a kérdést Matolcsy. – Mi tudjuk a receptet. Az adósságrendezés végrehajtható egyszeri lépésekkel is. A magán-nyugdíjpénztári befizetések állami pénztárba visszatérő részét például erre tudjuk fordítani. Ennek a vagyonnak a 60-70 százalékát költhetjük adósságkezelésre. A jelenleg a GDP 82 százalékát kitevő adósságot ilyenformán 76-77 százalékra tudjuk javítani. Ezzel párhuzamosan természetesen növelnünk kell a foglalkoztatást és a beruházásokat.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, második lépcsőben egy takarékos állami gazdálkodást kívánnak kialakítani, a cél pedig 2014-ig a fokozatosan csökkenő államháztartási hiány elérése. Ennek biztosítására dolgozták ki a Széll Kálmán-tervet, mely strukturális átalakításokkal szünteti meg a pazarlás rendszerét.

Elmondta, a kormány az egyszeri, különleges bevételekről sem mond le, így például beszámítja majd a három évre teljes összeggel kivetett bankadót is. A pénzintézetek 180 milliárd forinttal járulnak majd hozzá az adósságfinanszírozáshoz. Matolcsy leszögezte: a társasági adó szintjét tartani kívánja a kabinet, „19 százalékról nem fogunk 10 százalékra csökkenteni, hogy ezt is a törlesztésre fordíthassuk. Ezen intézkedések sorával 2012-re az államháztartás komoly egyenlegjavulásával számolhatunk. Ennek háromnegyedét strukturális átalakításból, egynegyedét pedig a különleges bevételekből fogjuk elérni.”

Négy-hat százalékos növekedést prognosztizált Matolcsy, ami szerinte beállítja majd Magyarország növekedési képességét. Emellett megalapozza a 300 ezerrel magasabb foglalkoztatottsági szintet, valamint a versenyképességünket is. „Mondjuk ki: igen, sereghajtókból éllovasok akarunk lenni” – fogalmazott. Hozzátette: 2014-re elérünk egy olyan szintre, mely méltó Széll Kálmán hagyatékához.

A Széll Kálmán-tervet teljes egészében itt olvashatja.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.