Kárpátalját érte a legnagyobb kár

MNO,

2010. március 25., csütörtök 18:26

A napokban jelent meg Kijevben az ukrán állami múzeumokból, intézményekből és magángyűjteményekből az utóbbi tíz évben ellopott kulturális értékek katalógusának második kiadása, amelyben Kárpátalja szerepel a vezető helyen az eltulajdonított műkincsek számát illetően.

Az ukrán belügyminisztérium, a kulturális tárca és a megyei művelődési főosztályok adatai alapján összeállított, kilenc fejezetből álló katalógusban helyet kapott minden ellopott kulturális érték a levéltári okmányoktól, fényképektől a muzeális fegyvereken, hangszereken és pénzérméken át a templomi kegytárgyakig, valamint a képzőművészeti alkotásokig.

Az elmúlt évtizedben elkövetett több mint háromezer lopás és rablás során Ukrajna 55 múzeumából és magángyűjteményéből a többi között csaknem ezer, ritkaságszámba menő műkincset is eltulajdonítottak – adta hírül csütörtökön az ungvári zakarpattya.net.ua internetes hírportál. Az orgánum szerint a vizsgált időszakban Kárpátalja megyét érte a legnagyobb kár a műkincslopások következtében. A régió múzeumai és magánkollekciói ellen 2000-ben, 2002-ben és 2008-ban követték el a legtöbb bűncselekményt, amikor évente mintegy két-háromszáz műtárgyat raboltak el.

A műkincsrablók körében két kárpátaljai magyar festőművész, Erdélyi Béla és Boksay József alkotásai a legnépszerűbbek. A honlap rámutatott, hogy a lopott kulturális értékek katalógusának első kiadásában, amely az 1984 és 1998 közötti időszakot ölelte fel, még csak 106 olyan műalkotás szerepelt, amelyeket ukrán állami múzeumokból tulajdonítottak el.

(MTI)

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.