KEK – A határok nélküli sport életérzése + Képek + Videó

2011. március 7., hétfő 09:00

Nagy sikerrel és sepsiszentgyörgyi aranyesővel zárult a március 3-5-ig tartó Kárpát-medencei Egyetemek Kupája. A tavaly először – hagyományteremtő céllal – kiírt eseményt jelentős médiaérdeklődés közepette tartották meg az ELTE Bogdánfy utcai sporttelepén. A különböző díjakat az MLSZ prominensei adták át, akik készségesen nyilatkoztak lapunknak. A történelmi Magyarország legjobb kispályás egyetemi csapatai, ha csak néhány napra is, de Budapestre hozták a határok nélküliség büszke érzését.
A kétnapos viadal szervezőinek munkája talán az utolsó napon, az eredményhirdetést követően ért be igazán, amikor az anyaországi és a határon túlról érkező ifjú labdaművészek együtt énekelték el a magyar, majd a székely himnuszt. A megható pillanatokat rendkívül izgalmas mérkőzések vezették fel. A csapatok csütörtök estére elfoglalták szállásukat, és megkapták a csoportbeosztásokat is. Felvidékről a komáromi Selye János Egyetem, Kolozsvárról a Babes-Bolyai, a Műszaki és a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem, Kárpátaljáról pedig a II. Rákóczi Ferenc Főiskola hallgatóiból verbuválódott csapatok érkeztek Budapestre. A hazai intézmények közül a szegediek, a pécsiek, a debreceniek és a miskolciak is fontosnak találták, hogy eljöjjenek, hozzájuk csatlakozott a három fővárosi egyetem: a SOTE-TF közös csapata, a Műszaki Egyetem és az ELTE.


A pénteki selejtezőket követően szombatra kiderült, kik lesznek a helyosztók résztvevői. Az ELTE sportcsarnoka ezen a napon is megtelt élettel, sőt a hangulat csak akkor forrósodott fel igazán, amikor a bronzmérkőzés és a döntő előtt átvették a terepet az ELTE Cheerleader-verseny formás indulói. Egy-egy produkció után csak úgy kapkodta a levegőt a szépszámú nézősereg, nem úgy Csisztu Zsuzsa. A korábbi tornász, jelenleg a Digi SPORT műsorvezetője, örömmel elfogadta a rendezvényt szervező ELTE EHÖK meghívását, és szorgalmasan osztogatta a pontokat a nagyszerű teljesítmények láttán.


A televíziós szakember lapunknak kiemelte, az egyetemi sport fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Elég, ha csak a tengerentúlra tekintünk, ahol a profi kosárlabda, amerikai futball alapját egy tökéletesen felépített, nézők milliói által követett „sportpropaganda” adja.


A vérpezsdítő pomponküzdelmet követően jöhetett a KEK bronzmeccse, ahol a pécsi egyetemisták 2010 után ismét kikaparták maguknak a gesztenyét: a rendes játékidő döntetlenjét követően büntetőkkel verték a torna favoritját, a tavalyi győztes BME-t. A döntőt már a közönség soraiból követte végig az Újpesti Dózsa korábbi két sztárja, Szendrei József (a Joma magyarországi tulajdonosa) és Dunai Antal (a Magyar Labdarúgó Szövetség szakmai alelnöke) is. A Sepsiszentgyörgyi Ifjúsági Sportegyesület lenyűgöző játékot mutatott be a fináléban. Ahogy az olimpiai bajnok Dunai fogalmazott, ez a csapat akár a magyar futsal élvonalában is megállná a helyét. A SOTE-TF becsülettel helytállt, de az erdélyieket nem lehetett megállítani. Az aranyérem megszerzése mellett a csapat adta a torna legjobb játékosát és gólkirályát is.


A díjakat az Újpest legendái és Csisztu Zsuzsa mellett a rendező ELTE prominensei, Seifert Tibor kollégiumi főigazgató, Bárdos György, az Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet igazgatója, és Gömör Iván, az ELTE Sport Kft. vezetője adta át.


Fotók: ELTE Online/Naszvadi Mihály


Szabó László, akit nemrégiben az MLSZ futsalfejlesztési bizottságának elnökévé választották, szintén elfogadta az ELTE meghívását. A Fidesz 2006-os országgyűlési választási kampányának kommunikációs igazgató-helyettese lapunknak úgy fogalmazott, a magyar kispályás labdarúgás elindult egy pozitív irányba, ami korábban nem volt jellemző. Kiemelte, hogy a kispályás labdarúgók akár a futsal- és a nagypályás válogatott gerincét is adhatják, ezért lenne rendkívül fontos kiemelt figyelmet szentelni ennek a sportágnak. Követendő példaként hozta a brazil és a spanyol nemzeti csapatokat, melyek mindkét sportágban a ranglista első és második helyét foglalják el.Bizakodásra ad okot, hogy az MNO-nak nyilatkozó összes interjúalany pozitív élményekkel hagyta el a sporttelepet, a csapatok pedig már most jelezték a rendezők felé, hogy jövő évi szállásukat akár már most lefoglalhatják. Ha csak néhány napra is, de a kispályás futball összehozta a határ innenső és túlsó oldalán élő honfitársainkat. A Duna TV, a Digi Sport, és a Magyar Labdarúgó Szövetség által támogatott torna teljesítette legfőbb küldetését, és ami talán még ennél is fontosabb, hagyományt teremtett.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.