Kevesebb a munkanélküli az Egyesült Államokban

MNO,

2009. szeptember 17., csütörtök 17:09

A várt növekedés helyett csökkent az első ízben munkanélküli-segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban az elmúlt héten, az új lakásépítések száma pedig kilenchavi csúcsra emelkedett augusztusban.
A szeptember 12-vel végződött héten 545 ezren folyamodtak munkanélküli-segélyért, 12 ezerrel kevesebben, mint egy héttel korábban. A Reuters elemzői konszenzusa ötezer fős emelkedést valószínűsített. A segélykérők száma az utóbbi négy hét során már harmadszor csökkent. A kérelmezők számának alakulását a heti ingadozások kiszűrésével mutató négyhetes mozgóátlag is javult, 8750-nel 563 ezerre csökkent.

Mindez arra utal, hogy a válság elmélyülése után egy évvel megindulhatott a stabilizálódás a munkaerőpiacon, az új adatok azonban még mindig igen súlyos helyzetre utalnak, és sokkal rosszabbak, mint a bővülő, egészséges gazdaságra jellemző heti 325 ezres kérelemszám – jegyzik meg kommentátorok. Egy másik, ugyancsak csütörtöki washingtoni kormányzati jelentés szerint augusztusban éves szinten 1,5 százalékkal 598 ezerre emelkedett a megkezdett lakóingatlan-építések száma.

Ez 24,8 százalékkal több, mint az ingatlanpiaci hanyatlás mélypontján, áprilisban regisztrált érték, és a legkedvezőbb adat tavaly november óta. Augusztusban emelkedett a beadott építési engedélyek száma is, amelyet gazdaságelemzők a közeljövőben várható folyamatok jelzéseként kezelnek. Az ingatlanszektor és a munkaerőpiac gyógyulására utaló adatok alátámasztják Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének keddi kijelentését, amely szerint „nagy valószínűséggel véget ért” az amerikai gazdasági recesszió.

(MTI)

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.