Konferencia a családi vállalkozásokról

MNO

2010. február 4., csütörtök 19:39

A tulajdonosi generációváltás kiemelt témája lesz a Felelős magyar családivállalat-tulajdonosok első magyarországi konferenciájának február 25-én a Magyar Tudományos Akadémián – közölte a konferencia szervezője, a Felelős Családi Vállalkozások Magyarországon Egyesület (FBN-H) csütörtökön az MTI-vel.
Az FBN-H közleménye szerint a családi vállalkozások fontos szereplői lehetnek a válságból való kilábalásnak, hiszen minden más vállalati formánál jobban tűrték a krízis megpróbáltatásait. Miközben a tőzsdei cégekre tavaly jellemző volt, hogy részvényeseik kielégítéséért feláldozták hosszú távú érdekeiket, a családi vállalkozások a generációkon átívelő üzletvitelt, a hosszabb távú megtérülési időt tartották szem előtt – írja a közlemény.

Rudas László, az FBN-H elnöke úgy véli, hogy a magyarországi adózási rendszer hátrányosan érinti a befektetéseikkel hosszú távú értékteremtésre berendezkedett családi vállalkozásokat a rövid távú befektetőkkel szemben. Ugyancsak problémát jelent Magyarországon, hogy a rendszerváltáskor indult családi vállalkozások alapító tulajdonosai már nyugdíjaskorba értek, és sokan nem készítették fel örököseiket az érték- és vagyonmegőrzésre, vállalkozásaik továbbvitelére.

A családi vállalkozások ösztönzését az Európai Unió is fontosnak tartja. Ezt bizonyítja Rudas László szerint, hogy az Európai Bizottság vállalkozáspolitikai és ipari főigazgatósága a tagállamokra vonatkozó szabályozási ajánlásokat jelentetett meg e témában. A családi vállalkozásokról sokaknak a sarki zöldséges jut eszébe. Ezért fontos kiemelni, hogy családi tulajdonban van sok nagyvállalat is, ilyen például a Volkswagen, a Citroen-Peugeot, illetve a hazaiak közül a Zwack, a Petrányi, vagy a Kürt – hangsúlyozza a közlemény.

Az Economist Intelligence Unit 2009-ben publikált felmérése szerint a családi vállalatok alkotják a globális gazdaság gerincét. A családi tulajdonú cégek hozzájárulása a globális GDP-hez 45 és 65 százalék közé tehető.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.