„Libatolvaj Bajnai” – Tüntetők, fémdetektoros kapu, kordonok + Videók + Képriport

Felvonták a díszlobogót

Udvardy Zoltán, Tompos Ádám

2010. március 15., hétfő 10:05

Kormányellenes jelszavak kísérték a díszlobogó felvonását a hermetikusan lezárt Kossuth téren. A március 15-i ünnepségre a Vértanúk terén gyűltek össze tüntetők. Az érdeklődőket fémdetektoros kapu várta. Fél 11-re helyreállt a közlekedés a Kossuth téren. A Nemzeti Múzeumnál tartott ünnepségen csendes, „családias” hangulat volt, kevesen jöttek el, beengedőkapukat nem állítottak fel. Mindeközben lezárták a Március 15. teret, ahol egy órakor Demszky Gábor tart majd beszédet.

• Basescu köszöntötte a romániai magyarokat
• A rend nem kisajátítható, fönntartása nem adható gebinbe
• „Új szelek fújnak” – Fidesz: a magyarság nem vereségre született
• Bokros 15 percet beszélt 80 embernek + Képriport
• Orbán március 15-i beszédével indul a Fidesz kampánya
• Bajnai az összetartozásról szólt
• Obama: Az 1848-as magyar forradalom lelkesítőleg hat ma is
• „Minden rendezvényünkön elénekeljük a mi himnuszunkat”
• Több mint hatszáz rendezvényt jelentettek be a rendőrségnek
Tekintse meg a Hír Televízió felvételét!
Tekintse meg a Hír Televízió újabb felvételét!

Katonai tiszteletadás mellett felvonták a díszlobogót a Kossuth téren, az esemény közben összegyűlt tüntetők a Vértanúk terén folyamatosan a korábbi kormányellenes tüntetések jelszavait – „Mocskos Gyurcsány”, „Libatolvaj Bajnai”, „Börtönbe, börtönbe!” – skandálták. Ám ezúttal újabb rigmus is akadt, többen kérdezték: „Hagyó, hol a talicskád?” Néhány tüntető a fémdetektoros kapu elé „Checkpoint Bajcsányi” feliratot helyezett el, másoknál „Március 15-e/B” volt látható, de megjelent az 1990-ből ismerős „Tovarisi konyec MDF” felirat is. A zászlót úgy vonták föl, hogy a biztonsági ellenőrzés lassúsága miatt még rengetegen a Vértanúk terén maradtak, őket nem engedték be.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítói arról számoltak be, hogy a kordonon kívül tartózkodók közül többeknél Árpád-sávos zászló vagy libát ábrázoló kendő van. A kordonon kívülről folyamatos bekiabálással, füttyülésekkel zavarták meg a zászlófelvonást.

Az ünnepi eseményen a közjogi méltóságokon kívül részt vettek a kormány tagjai, több parlamenti párt képviselője és a diplomáciai testület tagjai.

Korábban beszámoltunk róla, hogy néhány tucat tüntető jelent meg a Vértanúk terén, ahol fémdetektoros kapun keresztül engedik be az érdeklődőket és az ünneplőket a zászlófelvonásra – jelentette az MNO helyszíni tudósítója.

A hermetikusan lezárt Kossuth téren ötméterenként láthatósági mellényt viselő rendőrök állnak. A beengedőkapunál kabátjukon tűzszerész feliratot viselő civil ruhások pakoltatják ki az érkezők zsebeit.

A Vértanúk terén a Nagy Imre-szobornál is rendőrök állnak. A Honvéd utca és az Alkotmány utca sarkán le van zárva a terület nemzetiszínű kötéllel.

Helyreállt a közlekedés a Kossuth téren

Feloldotta a Kossuth tér környékén az útlezárásokat a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), így már helyre is állt a közlekedés – közölte a rendőrség, miután 10 órakor felvonták a nemzeti lobogót. A BRFK közleménye szerint az esemény során rendőri intézkedésre nem került sor, rendkívüli esemény nem történt.

Családias hangulat a Nemzeti Múzeumnál

Tömegoszlatás unalommal – talán így lehet összefoglalni azt a kísérletet, amely a Nemzeti Múzeumnál rendezett ünnepség önképzőköri erőlködését jellemzi – tájékoztatott tudósítónk. Benettonszínekbe öltözött iskolás gyermekek beszélgetnek erőltetett fejhangon az ünnepről a „tanár nénivel”, a párbeszéd a visszhanghatás miatt érthetetlen. Az egyik követhetetlen jelenetnél hófehér ruhás alakok veszik őket körbe esernyővel, majd a biztonság kedvéért piros és zöld esernyősök is megjelennek, és táncolni kezdenek.

A rögeszme, hogy március 15-e Széchenyi István ünnepe, e helyszínen is meghatározza a megemlékezést. Az ő arcképe kerül középre a múzeum oszlopain. Petőfi csak később mintegy mellékszereplőként bukkan fel Széchenyi oldalán, míg a „legnagyobb magyar” baljára egy huszár stilizált arca kerül föl.

Az elbóbiskoló tömeget néhány lövés ébresztgette. A korhű ruhába öltözött huszárok ágyúkkal és puskákkal ellenség híján a tömeg feje fölé, a levegőbe lövöldöztek, majd a tanár nénit alakító Dobó Kata közölte az egybegyűltekkel, hogy leverték a szabadságharcot.

A tömeg mozgatása kínosan követte Jancsó Miklós filmjeinek ismert koreográfiáját, csoportosan rohangáló meztelen lányok viszont sehol sem voltak.

A rejtvény, amit kórusban ismételgettek, még megfejtésre vár: „itthon vagyok és magyar”. Hogy ez mit jelent, azt a csöndesen töprengő, nem igazán tapsoló tömeg továbbgondolhatja. 

Az érdeklődők főleg családosok voltak, beengedőkapukat nem állítottak fel. Az eddigi esztendőkhöz képest kevesen jöttek el, mivel a kormányzatnak évtizedek óta először nincs mondanivalója az emberek számára. Itt-ott felbukkantak a Kossuth tériek ismerős transzparensei, egyiken ez a felirat volt olvasható: „Tetszettek volna nem rájuk szavazni”, s egy nagyobb Árpád-sávos zászló is látható volt. A résztvevők az ünnepség befejeztével tömegesen indultak az Astoria felé.

Lezárták a Március 15. teret

Kordonokkal hermetikusan lezárták a Március 15. teret, amelyek mentén egymás mellett áll ötven rendőr és hetven biztonsági ember – jelentette az MNO tudósítója Demszky Gábor beszéde előtt egy órával. A kordonon belülre még az újságírókat sem engedik be. Az Erzsébet híd alatt több busznyi rendőrségi csapatszállító várakozik, s mintegy 19 különböző rendőrjármű. A helyszínen egyre több a tüntető, 13 óra előtt pár perccel már mintegy háromszázan vannak. Árpád-sávos zászlókat lobogtatnak, egyelőre nem történt semmilyen rendbontás.

(MNO/MTI)

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.