Lorántffy Zsuzsanna emlékét idézték fel

MNO

2010. május 23., vasárnap 18:43

A Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) Bartók termében immár ötödik alkalommal adták át szombaton az Academia Humana Alapítvány pályadíjait – közölte Tőkés László EP-képviselő sajtóirodája.
A kiadott közlemény emlékeztet arra, hogy az alapítvány a nagyváradi születésű Wagner Nándor világhírű, Japánban 1997-ben elhunyt szobrászművész művészeti és szellemi örökségét őrzi és ápolja. A művész özvegye, Wagner Chiyo asszony az alapítvány céljai közé azt is felvette, hogy ösztöndíjat teremtsen és adjon fiatal tehetségek számára, és esetenként támogassa a művészeti alkotómunkát. Ennek jegyében minden évben tematikus versenyt hirdetnek a Partiumi Keresztény Egyetem reklámgrafika szakos hallgatói között.

Kiss Sándor, az Alapítvány elnöke bevezetőjében röviden beszámolt arról, hogy 2009. december 4-én Tokióban ünnepélyes keretek között felavatták a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 140. és újrafelvételének 50. évfordulója alkalmából Wagner Nándor Filozófiai Kertjét (az eredetileg Budapesten, a Gellért-hegyen álló szoborcsoport három tagját színesfémtolvajok ellopták – ezeket a figurákat sikerült újraönteni). A világhírű alkotás Tokióban a Nakano-kerületi Filozófiai Udvarban, tizenegyalakos összeállításban került felállításra.

Idén Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony halálának 350. évfordulóján magától adódott a téma – ám idén mind a grafikusok, mind pedig a videoanimátorok versenyezhettek a 300 000 forintos összdíjazású pályázaton.

Tőkés László EP-képviselő, a PKE elnöke köszöntőjében Wagner Nándor „hazatérésének” emlékét idézte fel – a Nagyváradon felállított József Attila szoborral a világhírű művész mintha az emigrációból tért volna vissza, és idézte a költőt: „adj emberséget az embernek. / Adj magyarságot a magyarnak...” Wagner Nándor példája a kultúrák közötti párbeszéd lehetségességén túl arra is felhívja a figyelmet, mondotta az erdélyi EP-képviselő, hogy csak az az igazán értékes műalkotás, amely az egyetemes kultúrában is megállja a helyét. A Bolyai Tudományegyetem után fél évszázaddal létrehozott első magyar nyelvű akkreditált egyetem alapítója egyfajta krédóként azt is célul tűzte ki, hogy a 21. században fiataljaink ne szenvedjen hátrányt a „nyelvárnyék” és a kisebbségi létük miatt – hiszen, mint rámutatott, a sikeres művek létrehozásával nem csupán alkotóik nyernek, hanem az egyetem, egyben magyar nemzetünk is gazdagodik.

A nyerteseknek Kiss Sándor és Tőkés László adták át a diplomát, illetve a pénzjutalmat. A grafikások közül III. díjat nyert Csiszér Attila, II. Lázár Nóra, I. helyezett Szőcs Tamás lett, a videoanimátorok versenyében III. Hegedűs Zsolt, II. Varga Vilmos és csapata lett, az I. helyezést Ary Eszter és társai érték el. Idén – rendhagyó módon – egy PKE-különdíjat is osztottak, ezt Sánta Dénes alkotása érdemelte ki. (A díjazott kisfilmek itt megtekinthetők.)

A bensőséges hangulatú díjátadás végén a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE) Pro Partium díjával tüntették ki Szundy László alapítványi kurátort. Barabás Zoltán, a Partiumi Magyar Művelődési Céh igazgatója laudációjában Szundy László közösségszervező és közösségteremtő tevékenységét emelte ki.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.