Magyar műszer kutatja az ősrobbanást

MNO

2009. augusztus 27., csütörtök 22:05

Magyar kutatók által fejlesztett infrahang-mikrofonok segítik majd az ősrobbanás gravitációs hullámait fürkésző méréssorozatokat.

Albert Einstein relativitáselmélete szerint a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzáshoz hasonlóan az ősrobbanás feltételezhetően gravitációs hullámok háttérsugárzását is létrehozta, olyan hullámokét, amelyek a téridő finom torzulásaiként ma is kitöltik a világűrt, és információt hordoznak az univerzum ősrobbanást követő legkorábbi állapotáról. Ezeket a hullámokat vélhetően egy „véletlenszerű” eloszlású háttérként, hasonlóan a víztükör sokféle irányból és különböző méretű hullámforrásaiból eredő fodrozódásaiként lehetne megfigyeli.

Az általános relativitáselméletnek azóta számos kísérleti bizonyítéka született, a gravitációs hullámokat azonban közvetlenül még nem sikerült kimutatni. A gravitációs hullámok vizsgálatára létrehozott obszervatóriumokban az észlelést végző lézeres berendezések mellett több száz műszer felel az eredményeket befolyásoló zavaró jelek kiszűréséért. A magyar tudósok ötlete alapján ezek közé a műszerek közé fog bekerülni az infrahangok mérésére épített speciális mikrofon, amely a LIGO továbbfejlesztett változatában (Advanced LIGO) 2014-től teljesít szolgálatot – mondta Frei Zsolt csütörtökön a Budapesten tartott sajtóértekezleten.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.