Magyar paprikával alszanak a drámaírók + Képriport

2011. március 25., péntek 20:23

Megszületett Békéscsabán a XVI. Magyar Drámaíró Verseny egy éjszaka alatt megírandó színdarabjainak témája. A három szerzőnek, Karafiáth Orsolyának, Kiss Ottónak és Zelei Miklósnak nem lesz könnyű dolga. Ezt valószínűleg annak a színházi ügyelő néninek köszönhetik, aki még délután, némiképp meggondolatlanul így sóhajtott: „Bárcsak valami humorosat húznának ki!” És lőn.
Persze azt, hogy „Cunami áldozata lett a magyar paprika”, fel lehet fogni tragikusan is, de valószínűleg inkább a humoros képzettársításoké lesz a terep, hiszen egy játékos drámaversenyről beszélünk, és a szerzőknek csak egy éjszakája van arra, hogy beleéljék magukat a témába. Nem valószínű, hogy tragédiára adják a fejüket, de soha nem lehet tudni, kiből mit hoz ki az extrém helyzet. A kihívás egyébként elég nagy, számos olyan cikket el tudok képzelni, amelyeket sokkal egyszerűbben lehetne „színpadra alkalmazni”, de ha igazán belevaló szerzőről van szó, azt nem kell félteni: egy ablakkilincs iránt is képes fenntartani az érdeklődést egy felvonáson keresztül.

A sorshúzás az esti színházi előadás előtt a Békés Megyei Jókai Színház igazgatójának, Fekete Péternek a vezényletével esett meg, a rendezők, a szerzők, a Magyar Nemzet zsűritag újságírója és egy cilinder részvételével, telt ház előtt. Békéscsabán már most is nagy zsongás és családias vidámság uralkodik, a város előre ünnepli a vasárnapi színházi világnapot. A színészeknek és a rendezőknek is szabad estéjük van még ma, csak az írók virrasztanak. Mint általában.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.