Márvány sírköveket döntöttek le

MNO

2009. augusztus 24., hétfő 12:55

Hat márvány sírkövet ledöntöttek, egy továbbit pedig teljesen összetörtek ismeretlenek a balassagyarmati izraelita temetőben, ahol ez már a negyedik hasonló eset volt az elmúlt néhány évben – közölte a helyi izraelita hitközség elnöke hétfőn.
A szombat esti rongálással okozott anyagi kár jelentősebb, mint amekkora a korábbi esetekben volt, mintegy félmillió forintot tesz ki, az eszmei érték pedig felbecsülhetetlen – mondta Bauer József. Mint hozzátette, szemtanúk a rendőrségnek elmondták: a bűntett idején láttak egy mintegy nyolcfős, fiatal férfiakból és nőkből álló csoportot a temető környékén, de azt már nem figyelték, hogy annak tagjai mit csináltak.

Bauer József úgy vélekedett, hogy ugyanaz a csoport követhette el a bűncselekményt, amely június 2-án három követ kidöntött, kettőt pedig összetört az izraelita temetőben. Ugyanott mehettek be, ráadásul ugyanazt a részt tarolták le – tette hozzá. Elmondta, hogy a rendőrség ujjlenyomatokat vett és a megrongált darabokat bevitte, hogy azokról DNS-mintákat vegyenek.

Úgy fogalmazott: „Nagyon nehéz lesz megint helyreállíttatni a síremlékeket, úgy érezzük, hogy sziszifuszi munkát végzünk a 3400 sírt magában foglaló műemlék temetőben, ha azt újra és újra megrongálják.” Utalt arra, hogy tavaly hozatták rendbe a temetőt, s az egész sírkertet folyamatosan karbantartják.

A hét tönkretett sír között van a Folies Bergere párizsi varieté egykori művészeti vezetőjének, a magyarországi születésű Michel Gyarmathy édesapjának síremléke is, amely közvetlenül Michel Gyarmathy sírja mellett található – tudatta.

„Nagyon elvetemült, nagyon bitang embereknek kell azoknak lenni, akik halottak százéves sírjait meggyalázzák” – mondta a hitközség elnöke, hangsúlyozva: társadalmi összefogásra lenne szükség ahhoz, hogy „ezek a bandák ne tudjanak tevékenykedni”.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.