Máshol megoldott a veszteségfinanszírozás

MNO

2008. február 25., hétfő 13:01

A városi közhasznú tömegközlekedés a legfejlettebb országok legfejlettebb nagyvárosaiban is veszteséges. Viszonylag szűk határok között mozog – 40-60 százalék –, melyet a költségvetési szükségletükből „megtermelnek”, illetve mellyel dotálásra szorulnak – írja hétfői nyílt levelében a Városi Tömegközlekedési Szakszervezetek Szövetsége (VTDSZSZ).

Az EU-ban a városi tömegközlekedési szolgáltatást nyújtók veszteségfinanszírozása megoldott. Igaz, ez a legtöbb helyen három lábon áll: kormány, tulajdonos, illetve régiók. „A működési költségekhez fővárosunkban a tulajdonos hosszú évek óta a szükségesnél jóval kevesebb finanszírozást adott, melyet az Állami Számvevőszék egyik vizsgálata is kifogásolt” – áll a levélben.

A BKV ZRt. költségvetéseit évek óta jóváhagyja a főváros. Ennek ellenére a bevétel (támogatásokkal együtt) és a költség közötti hiány pótlására a BKV ZRt.-t a főváros (mint tulajdonos) hitelfelvételekre kényszeríti, és ezen keresztül „biztosítja” a működés feltételeit – fogalmaz a levél, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy „ez nagymértékben nehezítette a társaság gazdálkodását, és folyamatosan rontotta megítélését is.” Az adósságállomány az éves költségvetés sarokszámához közelít, mely a csődhelyzet előszobája. Ugyanakkor a 2004. év óta veszteséges tevékenységre egy cég sem kényszeríthető – szögezik le. A tulajdonos, mint megrendelő, csak rendel, de nem fizet, és ez az egyik fő oka a BKV ZRt „veszteséges tevékenységének”.

A főváros mint tulajdonos-megrendelő épp arra készül, hogy a forrás hiányát (ami évek alatt összegyűlve már a BKV ZRt. létét fenyegeti) Budapest lakosságával fizetesse úgy meg, hogy járatait 20 százalékkal csökkenti, így a jelenlegi négy buszgarázsból már csak háromra lesz szükség. „A főváros hazudik, amikor a járatritkítások mértékénél 6-8 százalékáról beszél, hisz az általuk tervezet 220-250 jármű, mellyel kevesebb lesz az utakon, az eddigi napi 1280 busz kiadáshoz képest megközelítőleg 20 százalékot tesz ki.” Ebben a helyzetben – folytatódik a nyílt levél – lehet a BKV ZRt.-t átszervezni, vagy épp a menedzsmentet cserélni akár évente, de nem ez fogja a megoldást elhozni.

Megoldás a tulajdonos-megrendelő fővárosi önkormányzat kezében van. Fizessen a megrendelt szolgáltatás után, mint minden más állampolgár ebben az országban – fogalmaz a levél. A budapesti tömegközlekedést igénybe vevők évek óta az infláció mértékénél nagyobb tarifaemelést kénytelenek elviselni és megfizetni. Amennyiben elfogadnák ezt a tervezetet, akkor tovább emelkedne az egyéni közlekedést választók száma, állandósulnának a közlekedési dugók, s folyamatossá válna a szmogveszély, valamint drasztikusan nőnének a várakozásai idők.

A BKV ZRt.-nél működő Városi Tömegközlekedési Szakszervezetek Szövetsége bízik abban, hogy a tárgyalások eredményre vezetnek, így nem lesz szükség a hazai viszonyok között talán minden idők legnagyobb, a fővárost, vagy akár az egész országot megbénító sztrájkra, melyhez, reméljük, szükség esetén a társszakszervezetek is csatlakozni fognak. Bízunk benne, hogy esetleges sztrájkunkat támogatni fogja az utazóközönségünk és Budapest teljes lakossága, hisz szakszervezeteink eltökélt szándéka a „nagybudapestiek” számára egy méltányos, a jegy- és bérletárakhoz igazodó szolgáltatási színvonalon alapuló tömegközlekedés biztosítása.

(MNO)

A szerkesztő ajánlja