Megnyugtatóan rendeződik a kiskorpádi katonai temető ügye

MNO

2008. február 1., péntek 20:15

A kiskorpádi szovjet sírkert tulajdonosává vált kaposvári Bödőné Kerényi Tünde kész visszaadni a temetőt a Nemzeti Földalapnak - közölte Puskás Béla, az ügyben közvetítő szerepet vállaló Mártírok és Hősök Közalapítvány titkára pénteken az MTI-vel.

Puskás Béla elmondta, a kutasi állami gazdaság területének tavalyi árverezésekor, egy telekkönyvi hiba miat került a 400-500 négyzetméteres sírkert az említett személy tulajdonába, aki erről csak később értesült.

A sírkertet érintő adásvételre az 1995-ös, a katonai temetők gondozásról szóló kormányközi megállapodás értelmében nem kerülhetett volna sor, így az illetékesek az elmúlt napokban mindent megtettek a csak egy hete közismertté vált tévedés kiköszörülésére - mondta.

Puskás Béla a részletekről beszámolva elmondta, Bödőné Kerényi Tünde szorgalmi jog bejegyzésével fogja biztosítani a tulajdonába került úton a sírkert megközelítését, a temető területarányos árát pedig visszakapja. A somogyi katonai sírokat gondozó Mártírok és Hősök Közalapítvány egy alapot kíván létrehozni a gondozott, de felújításra szoruló kiskorpádi sírkert számára - tette hozzá.

Május 9-én, a győzelem napján, amikor hagyományosan koszorúzási ünnepségeket szoktak rendezni az orosz nagykövetség részvételével a kaposvári, bárdudvarnoki és nagybajomi szovjet emlékműveknél, idén Kiskorpádon is koszorúzni szeretnénk, immár egy felújított sírkertben - mondta Puskás Béla.

A Somogyi Hírlap múlt pénteken adta hírül, hogy a kiskorpádi szovjet katonai temető magántulajdonba került. A katonai temető új   tulajdonosa elmondta: nem tudtak a kegyhelyről a vásárláskor, mivel   annak léte a telekkönyvből nem derült ki, de megőrzik, mert a   történelem részének tekintik.

E héten szerdán a Külügyminisztérium arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Magyarországot hivatalosan még nem kereste meg az orosz fél a kiskorpádi temető szovjet katonasírjaival kapcsolatban.

A tájékoztatás szerint a szükséges egyeztetések folynak a kérdésben, de ebben a Külügyminisztérium nem vesz részt. A közlemény hangsúlyozza: a katonai temetőkért felelős magyar szervek képviselői biztosították az orosz illetékeseket, hogy nem éri sérelem a vonatkozó 1995-ös kormányközi egyezmény betartását.

Moszkvában ugyanakkor szerdán közölték, hogy az orosz védelmi minisztérium és a külügyi tárca egyértelműen tisztázni szándékozik, mi a helyzet a szovjet katonák kiskorpádi sírjaival.

Megnyugtatóan rendeződik a kiskorpádi katonai temető ügye: a vásárló lemond a területről, a Nemzeti Földalap visszavásárolja, az önkormányzat pedig továbbra is gondozza a szovjet katonasírokat - mondta az MTI-nek Holló József altábornagy, a budapesti Hadtörténeti Múzeum és Intézet főigazgatója még szerda este.

Pikler József, Kiskorpád polgármestere az MTI-nek azt mondta: az Oroszországi Föderáció Nagykövetségének főtanácsosa szerdán  meglátogatta a magánkézbe került kiskorpádi szovjet katonai sírkertet.

Megemlítette, hogy az elmúlt napokban több orosz tévéstáb   is járt a faluban, hogy felvételt készítsen a szovjet sírokról. Hozzátette: nincs szégyenkezni valójuk, hiszen az önkormányzat évek óta rendesen gondozza a sírkertet.

Magyarországon 1.029 településen, vagy települések környékén 112 ezer szovjet katona sírja, vagy emlékhelye található,   Oroszországban 737 emlékhelye van a magyar áldozatoknak.

MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.