Megpróbálják életben tartani a tanyavilágot

MNO

2010. május 4., kedd 22:10

A helyi tanyavilág felzárkóztatását, az ott élő mintegy háromezer ember életszínvonalának emelését tűzte ki célul az a négyéves program, mely a közelmúltban indult Békéscsabán.
A részletekről Szente Béla és Hricsovinyi Tamás önkormányzati képviselő, valamint Makszin András, a közterület-felügyelők csoportvezetője számolt be kedden Mezőmegyeren.

A békéscsabai tanyavilág 16 ezer 167 hektáron terül el, és az adatok szerint 1482 tanya található a térségben. Ebből 1015-ben laknak is — tudta meg a Beol.hu Makszin Andrástól. Jelenleg 77 „veszélyeztetett” ingatlant tartanak nyilván. Ezeknek lakói zömmel egyedülálló, beteg idősek, akik folyamatos odafigyelést, segítséget igényelnek. „Éltetni kell ezt a vidéket. Az itteniek megélhetésének biztosítása, a tanyai gazdálkodás felélesztése, versenyképessé tétele az egyik legfontosabb feladat” — hangsúlyozta Szente Béla. Hozzátette, ebben segíthet többek között a tanyaprogram, mely az érintett körzetekben élők felzárkóztatását célzó elképzeléseket egységes egészként kezeli.

Szente Béla elmondta, jelenleg ezekben a térségekben a fő problémát az infrastrukturális kérdések, az útkarbantartás, az út- és járdaépítés, a tanyák energiaellátása, a közvilágítás fejlesztése jelentik. Ez utóbbiról szólva Hricsovinyi Tamás elmondta, a mezőmegyeri tanyák nyolcvan százalékánál a 2007-től 2010-ig terjedő időszakban kiépítették a szolgáltatást. „Az önkormányzat 3 millió forintot fordított a fejlesztésre, a közelmúltig 100 lámpatestet helyeztek ki ezen a szakaszon” – tette hozzá.

(beol.hu)

A szerkesztő ajánlja

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.