Megszűnő járatok: a BKV-nál nincs hírzárlat, csak nem nyilatkoznak

Jelentős teljesítménycsökkentésre készül a BKV?

2008. február 21., csütörtök 13:50

Még mindig nem tudják a budapestiek, mire készüljenek a tömegközlekedéssel kapcsolatosan. Egyes hírek szerint a BKV paraméterkönyvének módosítása a 8-9, de akár a 10 százalékos teljesítménycsökkentést is elérheti. Ez pedig – a VEKE szerint – akár a teljes fővárosi tömegközlekedés szétveréséhez is vezethet.
A BKV Zrt. vezérigazgatója, Antal Attila  és a Kollektív Szerződés aláíró szakszervezetek múlt pénteken aláírták a Társaság 2008-ra szóló bérmegállapodását – írja a BKV és a VTDSZSZ elnökségének közös közleményében. A BKV legnagyobb szakszervezeti szövetsége, a VTDSZSZ szerint a szakszervezet szempontjából eredményesnek tekinthető a január elsejétől szóló, átlagosan 7,5 százalékos béremelés, amely az Országos Érdekegyeztető Tanács versenyszférára vonatkozó legmagasabb ajánlásával megegyező mértéket jelent. Jelenleg már a dolgozók közötti differenciálásról szóló területi egyeztetések folynak. A Társaságnál 2007-ben végrehajtott vállalati átszervezés miatt most a szokásosnál is nehezebb volt egyezségre jutni a 7,5 százalék bérfejlesztés alapjául szolgáló bázis bértömegben. A dolgozók részére biztosított havi étkezési hozzájárulás a megállapodás alapján 6000 Ft-ra emelkedett, illetve a munkavállalók változatlanul megkapják idén is az év végi vásárlási utalványukat. Reméljük, hogy a cég menedzsmentjével elkezdődött belső párbeszéd továbbra is hatékonyan folytatódik, hogy tárgyalásos úton tudjuk rendezni a felmerült kérdéseket – áll a kommünikéban.

Az egyszerű fővárosiak számára nagy dolgok dőlnek el csütörtökön, már ami a budapesti tömegközlekedést illeti. A fővárosi kabinet ekkor tárgyalja meg a BKV idei menetrend-változtatásairól szóló munkaközi anyagot, amelynek tézisei jelentős teljesítménycsökkenést vetítenek előre. A teljesítménynek – az InfoRádió szerint – 8-9 százalékos „visszavágása” mintegy 6-7 milliárd forintos „megtakarítást” eredményezne a közlekedési vállalat büdzséjében.

Lesújtó véleményét a tervezetről az MNO-nak Vitézy Dávid fogalmazta meg, aki szerint „a teljesítménycsökkenés akár a 10 százalékot is elérheti”. Mint a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szóvivője elmondta, a teljes buszhálózaton a „járatok egynegyede is megszűnhet”, mégpedig úgy, hogy a kieső vonalakon semmi sem pótolja a tömegközlekedést. Felvetésünkre úgy válaszolt: érintettek a trolibuszok vonalai is. A szóvivő korábbi számításokra hivatkozva nem zárta ki azt sem, hogy összességében akár a 40 százalékot is elérheti a teljesítménycsökkentés. Vitézy Dávid úgy véli: kifejezetten Budapest-ellenes a paraméterkönyv ilyenfajta módosítása, „szétverik a teljes tömegközlekedést”. Emellett arra is felhívta a figyelmet, nem igazán lehetséges a 6-7 milliárd forint ilyenfajta „megfogása”. Emlékeztetett: a BKV 32 milliárdos állami támogatásban részesül, amelyet a teljesítményhez igazítanak. Egy akár 10 százalékos csökkentés legalább 3 milliárdos mínusz az állami apanázsban, emellett egy – minimálisan 5 százalékos – utasforgalom-csökkenés ismét 2–2,5 milliárddal apasztaná a BKV kasszáját.

Vitézy megismételte korábban is hangoztatott véleményét: a politikai felelősség ebben az ügyben Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettest terheli.

Mi lesz az esetlegesen felszabaduló buszgarázsokkal? – tette fel a szimbolikus kérdést a VEKE szóvivője.

Mint arról egyébként szerdán az MNO is beszámolt, a számok egyelőre azt mutatják, hogy homokszem került a BKV kommunikációs gépezetébe, hiszen korábban az utasszám csökkenésével érveltek a járatritkítások mellett. Közben kiderült: legalább másfél százalékos volt 2007-ben az utasforgalom növekedése, különösen a buszok „hozták a számokat” – a BKV 2007-es jelentésében legalábbis ez áll.

Regőczi Miklós kommunikációs vezető nem volt elérhető számunkra, levelünket a BKV sajtóirodájának juttattuk el, ahol egyébként azt a választ kaptuk – egyelőre csak szóban –, ebben az ügyben hírzárlat van, amíg a konkrétumok le nem tisztázódnak.

Nincs hírzárlat, csak nem nyilatkoznak

A megszűnő járatokkal kapcsolatban írásban feltett kérdéseinkre mindezidáig nem sikerült a BKV illetékeseinek válaszolni, ám a BKV helyreigazítást kérő levélben kifogásolta, hogy cikkünkben azt állítottuk: hírzárlat van, amíg a dolgok nem tisztázódnak. A BKV szerint az igazság ezzel szemben az, hogy nincs hírzárlat.

Szerintünk az igazság ezzel szemben az, hogy ha valamely dologról nem hajlandók nyilatkozni, kérdéseinkre válaszolni, akkor mégis csak hírzárlat van.

A szerkesztő ajánlja