Merkel is kimondta: A multikulti hitvallása megbukott

MNO

2010. október 17., vasárnap 07:54

Megbukott a multikulturális Németország modellje, ami szerint különböző kultúrák harmonikusan élhetnek egymás mellett – jelentette ki szombaton Angela Merkel kancellár, állást foglalva a bevándorlás kapcsán fellángolt németországi vitában.

„Németország a képzett munkaerő hiányával küzd és nem lehet meg a bevándorlók nélkül, de azoknak be kell illeszkedniük, magukévá kell tenniük a német kultúrát és annak értékeit” – hangsúlyozta a kancellár abban a beszédben, amit konzervatív pártjának (CDU) és bajorországi szövetségesének (CSU) fiataljai előtt tartott a Berlin melletti Potsdamban.

„A multikulti hitvallása – hogy »egymás mellett élünk, és ez mennyire jó nekünk« – megbukott” – hangoztatta a kereszténydemokrata kancellár a CDU és a CSU ifjúsági szervezetének kongresszusán.

A bevándorlásról kezdett társadalmi vita élesen megosztja Németországot, amióta Thilo Sarrazin, az időközben posztjáról lemondott Bundesbank-vezető egy augusztusban megjelent könyvében beilleszkedni képtelen rétegnek nevezte a muzulmán, vagyis arab és török bevándorlókat, azt vetve a szemükre, hogy a népes családjaik révén bezsebelt szociális támogatással voltaképpen élősködnek a német államon.

Vezető politikusok elítélték Sarrazin téziseit, de Horst Seehofer bajor miniszterelnök múlt vasárnap szintén arról beszélt, hogy „az eltérő kultúrkörökből érkező bevándorlóknak, így a törököknek és az araboknak, összességében nehézségeik vannak” a beilleszkedés terén. Ebből pedig azt a következtetést vonta le, hogy „nincs szükségünk idegen kultúrkörökből érkező újabb bevándorlókra”.

Egy, a héten publikált közvélemény-kutatás közben a német társadalom nézeteinek drámai jobbra tolódásáról számolt be. Bár potsdami beszédében Merkel megerősítette, hogy Németország továbbra is nyitott a világ felé, Seehofer szavait visszhangozva azt is kijelentette: „Nincs szükségünk egy olyan bevándorlásra, amely ránehezedik a szociális rendszerünkre.”

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.