Mi történik az ÖBB és a MÁV Cargo háza táján?

A német nyelvterület sajtószemléje

2009. január 16., péntek 10:42

A Der Standard kutatása szerint egy fillér haszna sincs a MÁV Cargónak a vételi szerződésben a járművételre kialkudott 43,5 milliárd forintból. A Die Welt információi szerint a rendőrség már kételkedik a passaui rendőrfőnök vallomásában.
Der Standard (derstandard.at)

A baloldali liberális osztrák napilapban András Szigetvari és Luise Ungerboeck Az ÖBB körbeforog a MÁV Cargóval című cikkében foglalkozik az egykor konkurens vasúttársaságok elszámolási vitájával. Alig hét hét telt el azóta, hogy a Máv Cargót felvásárolta az osztrák vasúttársaság, az ÖBB leányvállalata, a Rail Cargo Austria (RCA), máris megromlott a két vállalat kapcsolata. Ennek oka, hogy az RCA kötelezettséget vállalt a vételi szerződésben, hogy a következő öt évben 43,5 millió forintot fordít a Máv Cargo járműállományának korszerűsítésére. A beszámolók szerint ezt az összeget vagonok és mozdonyok vásárlására kell fordítani. A lap értesülése szerint az első, 2008-as összeg a következő kört futotta le: a MÁV Cargo a szerződés szerint 8,7 milliárd társasági hitelt kapott, és ezért az összegért 19 mozdonyt és konténervagont vásárolt. De nem a Siemenstől vagy más gyártótól, hanem az ÖBB-Technische Servicestől (technikai kiszolgáló vállalat), mely 51 százalékban az RCA, 49 százalékban az Osztrák Szövetségi Vasutak személyszállítási üzletágának tulajdonában van. Innen válik izgalmassá a történet, hiszen a MÁV Cargo bérbe adja az RCA hiteléből vásárolt mozdonyokat és vagonokat az ÖBB-nek. Ezért az anyacég rendszeresen lízingdíjat fizet. Ez a pénz azonban nem marad a MÁV Cargónál, hiszen neki is fizetnie kell a társasági hitelért. Az, hogy a magyarok nem örülnek a pénz ilyen körforgásának, nem lep meg senkit. Az ügyről a MÁV Cargónál nem kíván senki sem nyilatkozni. Ugyanakkor megerősítették, hogy az RCA a szerződésnek megfelelően 8,7 milliárd forintot átutalt, és ezért 19 mozdonyt és 50 vagon vásároltak. Hogy kitől vásárolták a vagonokat, és miért lízingelték tovább az ÖBB-nek, a szóvivő adós maradt a válasszal. „A MÁV Cargo a befektetéssel már így is extrahaszonra tesz szert, és már további terveken dolgozik, amivel tovább javítható az új vagonanyag kihasználása” – áll a nyilatkozatukban. A befektetés második részletére 2009-ben kerül majd sor, az előkészületeken már dolgoznak. Az ÖBB és a Rail Cargo Austria sem halmozta el a lap munkatársait információkkal. Egy hivatalos nyilatkozat tételére csütörtökön senkit sem lehetett rávenni. Azt a vádat, miszerint a tranzakció tulajdonképpen egy látszatügylet lenne, mely a magyar leányvállalat könyvértékein és az állóeszközök értékvesztésén kívül semmi haszonnal sem jár, az RCA vezetése visszautasította.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív német napilapban Dirk Banse Újrakezdődik a merénylők utáni nyomozás című cikkében foglalkozik a mind átláthatatlanabbá váló, úgynevezett Mannichl-üggyel. Az Alois Mannichl passaui rendőrfőnök ellen egy hónapja elkövetett merénylet ügyében a legfontosabb kérdések máig nyitva állnak. A család a rejtélyes, december 13-i késelés óta elzárkózik a látogatók fogadásától. Különösen amióta azok a híresztelések kaptak lábra, miszerint a tett hátterében nem szélsőjobboldali bosszú, hanem személyes motívumok álltak – számol be a lap. Ráadásul Joachim Herrmann (CSU) bajor belügyminiszter szájkosárral sújtotta az időközben ismét szolgálatba lépett rendőrfőnököt. A merénylet egyre inkább politikai fiaskóvá vált. Az ügyben nyomozó államügyészség – melynek szintén megtiltották a további nyilatkozatokat – továbbra sem kíván semmit sem kizárni, azt sem, hogy az elkövetők a radikális jobboldalhoz tartoznának. Az ebbe az irányba mutató nyomok azonban egyre halványabbak. E verzió legfontosabb támogatója, egy 58 esztendős fürstenzelli asszony vallomását már cáfolták. A nyomozók szintén kételkednek főnökük szavahihetőségében, még ha ezt nem is közölték a nyilvánossággal. Mannichl szerint december 13-án este 17.30 óra körül egy 190 centis, kopasz férfi a családi háza ajtajában leszúrta, miközben állítólag azt mondta: „Üdvözlet a nemzeti ellenállástól! Te szemét, baloldali zsaru, nem fogsz többet a bajtársainkon taposni!” Ezzel a kijelentéssel kapcsolatban is halmozódnak a kérdések. Miért nem figyelt fel senki a veszekedésre? Miért nincs az áldozat konyhájából származó késen semmilyen DNS-nyom? Miért nem találják a tetteseket? „Mert eddig rossz irányba nyomoztak” – válaszolja Martin Gabling, a passaui NPD elnöke, és alig tudja leplezni megelégedettségét az ügyben eddig történtekekl kapcsolatban. Amennyiben beigazolódna, hogy a tettesek nem a szélsőjobboldal holdudvarából érkeztek, az nagy győzelem lenne az NPD számára. Ennek megfelelően Gabling azt állítja, ő pontosan tudja: „Időközben kizárhatom, hogy a támadó a mi köreinkből származik”. Amennyiben az állítások valósnak bizonyulnak, akkor azt Gabling valószínűleg személyes győzelemként könyvelhetné el. Számos személyes konfliktusa volt a rendőrparancsnokkal.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.