Mi történik az ÖBB és a MÁV Cargo háza táján?

A német nyelvterület sajtószemléje

Keresztes Lajos

2009. január 16., péntek 10:42

A Der Standard kutatása szerint egy fillér haszna sincs a MÁV Cargónak a vételi szerződésben a járművételre kialkudott 43,5 milliárd forintból. A Die Welt információi szerint a rendőrség már kételkedik a passaui rendőrfőnök vallomásában.
Der Standard (derstandard.at)

A baloldali liberális osztrák napilapban András Szigetvari és Luise Ungerboeck Az ÖBB körbeforog a MÁV Cargóval című cikkében foglalkozik az egykor konkurens vasúttársaságok elszámolási vitájával. Alig hét hét telt el azóta, hogy a Máv Cargót felvásárolta az osztrák vasúttársaság, az ÖBB leányvállalata, a Rail Cargo Austria (RCA), máris megromlott a két vállalat kapcsolata. Ennek oka, hogy az RCA kötelezettséget vállalt a vételi szerződésben, hogy a következő öt évben 43,5 millió forintot fordít a Máv Cargo járműállományának korszerűsítésére. A beszámolók szerint ezt az összeget vagonok és mozdonyok vásárlására kell fordítani. A lap értesülése szerint az első, 2008-as összeg a következő kört futotta le: a MÁV Cargo a szerződés szerint 8,7 milliárd társasági hitelt kapott, és ezért az összegért 19 mozdonyt és konténervagont vásárolt. De nem a Siemenstől vagy más gyártótól, hanem az ÖBB-Technische Servicestől (technikai kiszolgáló vállalat), mely 51 százalékban az RCA, 49 százalékban az Osztrák Szövetségi Vasutak személyszállítási üzletágának tulajdonában van. Innen válik izgalmassá a történet, hiszen a MÁV Cargo bérbe adja az RCA hiteléből vásárolt mozdonyokat és vagonokat az ÖBB-nek. Ezért az anyacég rendszeresen lízingdíjat fizet. Ez a pénz azonban nem marad a MÁV Cargónál, hiszen neki is fizetnie kell a társasági hitelért. Az, hogy a magyarok nem örülnek a pénz ilyen körforgásának, nem lep meg senkit. Az ügyről a MÁV Cargónál nem kíván senki sem nyilatkozni. Ugyanakkor megerősítették, hogy az RCA a szerződésnek megfelelően 8,7 milliárd forintot átutalt, és ezért 19 mozdonyt és 50 vagon vásároltak. Hogy kitől vásárolták a vagonokat, és miért lízingelték tovább az ÖBB-nek, a szóvivő adós maradt a válasszal. „A MÁV Cargo a befektetéssel már így is extrahaszonra tesz szert, és már további terveken dolgozik, amivel tovább javítható az új vagonanyag kihasználása” – áll a nyilatkozatukban. A befektetés második részletére 2009-ben kerül majd sor, az előkészületeken már dolgoznak. Az ÖBB és a Rail Cargo Austria sem halmozta el a lap munkatársait információkkal. Egy hivatalos nyilatkozat tételére csütörtökön senkit sem lehetett rávenni. Azt a vádat, miszerint a tranzakció tulajdonképpen egy látszatügylet lenne, mely a magyar leányvállalat könyvértékein és az állóeszközök értékvesztésén kívül semmi haszonnal sem jár, az RCA vezetése visszautasította.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív német napilapban Dirk Banse Újrakezdődik a merénylők utáni nyomozás című cikkében foglalkozik a mind átláthatatlanabbá váló, úgynevezett Mannichl-üggyel. Az Alois Mannichl passaui rendőrfőnök ellen egy hónapja elkövetett merénylet ügyében a legfontosabb kérdések máig nyitva állnak. A család a rejtélyes, december 13-i késelés óta elzárkózik a látogatók fogadásától. Különösen amióta azok a híresztelések kaptak lábra, miszerint a tett hátterében nem szélsőjobboldali bosszú, hanem személyes motívumok álltak – számol be a lap. Ráadásul Joachim Herrmann (CSU) bajor belügyminiszter szájkosárral sújtotta az időközben ismét szolgálatba lépett rendőrfőnököt. A merénylet egyre inkább politikai fiaskóvá vált. Az ügyben nyomozó államügyészség – melynek szintén megtiltották a további nyilatkozatokat – továbbra sem kíván semmit sem kizárni, azt sem, hogy az elkövetők a radikális jobboldalhoz tartoznának. Az ebbe az irányba mutató nyomok azonban egyre halványabbak. E verzió legfontosabb támogatója, egy 58 esztendős fürstenzelli asszony vallomását már cáfolták. A nyomozók szintén kételkednek főnökük szavahihetőségében, még ha ezt nem is közölték a nyilvánossággal. Mannichl szerint december 13-án este 17.30 óra körül egy 190 centis, kopasz férfi a családi háza ajtajában leszúrta, miközben állítólag azt mondta: „Üdvözlet a nemzeti ellenállástól! Te szemét, baloldali zsaru, nem fogsz többet a bajtársainkon taposni!” Ezzel a kijelentéssel kapcsolatban is halmozódnak a kérdések. Miért nem figyelt fel senki a veszekedésre? Miért nincs az áldozat konyhájából származó késen semmilyen DNS-nyom? Miért nem találják a tetteseket? „Mert eddig rossz irányba nyomoztak” – válaszolja Martin Gabling, a passaui NPD elnöke, és alig tudja leplezni megelégedettségét az ügyben eddig történtekekl kapcsolatban. Amennyiben beigazolódna, hogy a tettesek nem a szélsőjobboldal holdudvarából érkeztek, az nagy győzelem lenne az NPD számára. Ennek megfelelően Gabling azt állítja, ő pontosan tudja: „Időközben kizárhatom, hogy a támadó a mi köreinkből származik”. Amennyiben az állítások valósnak bizonyulnak, akkor azt Gabling valószínűleg személyes győzelemként könyvelhetné el. Számos személyes konfliktusa volt a rendőrparancsnokkal.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.