Milliárdos üzlet a környezetvédelemben?

MNO

2004. október 11., hétfő 17:32

A Fidesz szerint bizonyos üzleti kör érdekét szolgálja a Környezetvédelmi Minisztérium terve az elektronikus hulladék újrahasznosításának végrehajtására. Mintegy 4-5 milliárd forintos üzlethez jutott ugyanis Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György korábbi üzlettársa, az Elektro-WASTE Kht. élén álló Kovács Árpád az elektronikai hulladékok termékdíjából.
Mintegy 4-5 milliárd forintos üzlethez jutott Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György korábbi üzlettársa, az Elektro-WASTE Kht. élén álló Kovács Árpád az elektronikai (számítástechnikai) hulladékok termékdíjából – mutatott rá Illés Zoltán parlamenti képviselő mai sajtótájékoztatóján.

A környezetvédelmi tárca az uniós szabályozás alapján megváltoztatta a termékdíjakra vonatkozó szabályozást, melynek keretében a mobiltelefonokra is 1000 forintos kilónkénti termékdíjat vezet be. Illés Zoltán kifogásolja, hogy ennek bevezetése előtt nem tájékoztatták a szélesebb közvéleményt a piaci lehetőség létrehozásáról, és nem állami feladat az újrahasznosítás irányítása. Az ellenzéki politikus kíváncsi arra, hogy a kormány miért éppen ennek a kht.-nak teremtett olyan monopolhelyzetet, amely becslések szerint mintegy 4-5 milliárdos üzletet tesz lehetővé.

Illés Zoltán emlékeztetett: az Elektro-Waste Kht.-t Kovács Árpád, a Horn-kormány volt helyettes államtitkára vezeti. Ennek a Kht.-nak a tagja a több milliárdos kárelhárító megbízásokat begyűjtő Terszol Szövetkezet, az Enviroinvest-Waste Kft., valamint a Kovács Árpád családi érdekeltségében lévő Ekofutur Kft. Az Enviroinvest-Waste Kft. jelenlegi tulajdonosa az az Enviroinvest Kft., melynek Kovács Árpád nemcsak tagja, hanem ügyvezetője is – hívta fel a figyelmet Illés Zoltán, hozzátéve: 2002 májusáig a cég még a Szilvásy György és az akkor még aktív Gyurcsány Ferenc vezette Altus és Perfekt Kft-k kezében volt.

A politikus úgy véli, az újrahasznosítás irányításával az államnak kellene foglalkoznia, mivel így okkal merülhet fel a gyanú, hogy nem a környezet védelmét, hanem bizonyos üzleti kör érdekét szolgálja a szaktárca elektronikus, illetve a háztartási gépekből származó elektromos hulladék újrahasznosításának végrehajtására vonatkozó terve. (hirtv.hu)

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.