Mindenkinek érdeke, hogy megtörténjen a szemléletváltás

Elérhető cél a családbarát munkahely

2011. május 17., kedd 20:02

Nyitottak a munkaadók a családbarát rendszer kialakítására. Amely cég komolyan elkötelezi magát a munka és a család összeegyeztethetősége mellett, a bizonyításra is megkapja a lehetőséget. A Prolabora Kft. olyan auditálással foglalkozik, aminek célja az e területen történő konfliktusmentesítés. A tanácsadás és a kormányzati családpolitikai filozófia jól kiegészítik egymást. Az biztos: a szemléletváltás mindenkinek érdeke.
A tervezett gyermekek meg nem születése számos okra vezethető vissza, ám az egyik legkritikusabb pontja ennek a problémának a család és a munka összeegyeztethetőségének kérdése. A kétkeresős családmodell, a munkahelyek rugalmatlansága nem szándékoltan ugyan, de mégis a gyermekvállalás ellen ható tényezők. Az itt fellépő nehézségek elbizonytalanítják a gyermekvállalás előtt álló párokat, így mindenképpen érdemes – és szükséges – lépni ezen a szűk keresztmetszetű, ám annál fontosabb területen. A már gyerekes munkavállalóknak a jelenlegi statikus helyzet okoz súlyos stressz- és konfliktushelyzetet.

A helyzet megoldásnak elősegítésében fontos szerepe van a politikának is, az erre való törekvés jól kitapintható a jelenlegi kormányzat hozzáállásában is. Megújult formában meghirdették a Családbarát munkahely pályázatot, ám a folyamat a civilek világából is erős támogatást kap. Persze hosszú és sziszifuszi munkára kell felkészülni, hiszen elsősorban nem pénzre, hanem szemléletváltásra van szükség a munkáltatók részéről annak érdekében, hogy a munkahelyek támogatói és ne hátráltatói legyenek a családi élet kibontakozásának.

A Munka és család audit egy új eljárás Magyarországon. A 2009-ben alakult Prolabora Kft. ugyanakkor éppen azt a célt tűzte ki, hogy megfelelő helyzetfelméréssel, majd azt követően tanácsadással segítse a munkahelyeken keresztül a munka és a család összeegyeztethetőségét.

Korábbi vizsgálataink során jöttek elő ezek a kérdések – mondta az MNO-nak Ternovszky Csilla. A Prolabora ügyvezetőjének szavai szerint ekkor kezdték el feltérképezni, hogy milyen technikák és módszerek honosodtak meg a témában előttünk járó országok gyakorlatában e kérdésben. A cél jelenleg az, hogy kidolgozzák a hazai környezethez illeszkedő „magyar módszertant”.

Jelenleg négy-öt céggel is foglalkoznak, egy TÁMOP-projekt keretében hat vállalkozást tudnak felmérni és tanácsokkal segíteni. „Kidolgozzuk az elméleti hátteret, majd empirikus kutatás keretében a hat szervezet auditjának tapasztalati tükrében alakítjuk ki a véglegesnek tekinthető, akkreditálható módszertant” – fogalmaz a szakember, aki megemlíti azt is, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárságának tervei szerint a Munka és család auditot a közeljövőben összekötik a Családbarát Munkahely-díj pályázattal. Első lépésként a Munka és család audit tanúsítvánnyal rendelkező cégek előnyben részesülnek majd a Családbarát Munkahely-díj pályázaton, majd ezt követően néhány év múlva az audit akár a pályázat előfeltételévé is válhat.

Nem zárkóznak el a vállalkozások

A cégeknek pozitív a hozzáállása – hívta fel a figyelmet a Ternovszky Csilla. Tapasztalatai szerint a munkáltatók is elcsodálkoznak azon, hogy milyen egyszerű lépésekkel lehetséges a gyermeket nevelő dolgozók helyzetének könnyítése, stresszmentesítése. Elég csak arra gondolni, hogy a standard munkaidő reggel nyolctól tart délután négy óráig. „Nem kerül pénzbe ezt átvariálni például úgy, egyedi igénytől függően, egy órával korábban vagy később kezdődjön a munkaidő.” Így könnyebben megoldható a bölcsőde vagy az óvoda is – teszi hozzá a HR-szakember. A családi napok, a gyerekszobák a munkahelyeken mind a könnyítést szolgálják.

Ez mindenkinek az érdeke

Egyébként a cégeknek is érdekében áll a szemléletváltás, hiszen ha növekszik a dolgozók munkahelyi elégedettsége, motiváltsága, akkor „e célok megvalósulásának eredményeképpen – a megváltozott dolgozói hozzáállásnak köszönhetően – hatékonyabbá válik a munkavégzés, emelkedik a termelékenység, nő a profit” is.

Szinte közhely: a rugalmas és részmunkaidős foglalkoztatásban is lépni kell. Ternovszky Csilla megemlíti, hogy az atipikus foglalkoztatottságban mindössze öt százalékon állunk, amit mindenképpen növelni kellene. Persze ez nem egy olyan folyamat, ami egyik napról a másikra levezényelhető. Fel kell mérni a munkahelyeken az igényt, ki kell jelölni, hogy milyen munkakörökben valósítható meg a nem szokványos munkaidő-beosztás. Nagyon fontos – emeli ki a szakember –, hogy a családbarát munkahelyek a jövőbeli pozíciók egy részét már ebben a szellemben hirdessék meg.

Annyi bizonyos, hogy kedvező folyamat indult el. Trükközni sem lehet, hiszen az audit erős monitoringfolyamat, ugyanis az egy esztendőn keresztül tartó szervezetfejlesztést a kitűzött célok megvalósulásának ellenőrzése, a reaudit zárja. A fejlesztéseket igazoló Munka és család audit tanúsítványt a sikeres reauditot követően nyeri el a munkaadó.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.