Mivel zsarolnak a szociáldemokraták?

A német nyelvterület lapszemléje

Keresztes Lajos

2011. március 6., vasárnap 13:10

A Die Presse arról tudósít, hogy az osztrák néppárt frakciója Törökországban tárgyalt a iszlám prédikátorok Ausztriába küldésének feltételeiről. A Die Welt beszámol arról, hogy előre hozott választások lehetnek Észak-Rajna-Vesztfáliában.
Die Presse

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) a bevándorlók integrációjának kérdésében meglepő kezdeményezéssel állt elő. Magas rangú parlamenti küldöttség látogatott el Törökországba, hogy ott a migrációról tárgyaljon. Az utazás kiváltója az a kérdés volt, mekkora befolyást gyakorolhat Törökország az Ausztriába küldött iszlám prédikátorokra. A küldöttség tagjai hazatérve elégedettnek tűntek. Hangsúlyozták, számos beszélgetésükön sikerült megértetni a vendégeikkel a problémát. A másik féltől azt is hallották, hogy Ausztria komolyan veszi a migráció kérdését.

Die Welt

A münsteri tartományi alkotmánybíróság szűk másfél hét múlva dönt arról, hogy megfelel-e Észak-Rajna-Vesztfália alaptörvényének az SPD–Zöldek kisebbségi kormány által előterjesztett 2010. évi pótköltségvetés. Amennyiben elmarasztaló ítélet születik, akkor előre hozott választás is jöhet a tartományban a szociáldemokraták fenyegetőzése alapján. A taláros testület előtt egy eljárás zajlik a 2010-es pótköltségvetés kapcsán, amelyet a CDU és az FDP kezdeményezett, mert többek között feleslegesnek és alkotmányellenesnek tartják az 1,3 milliárd eurónyi kockázatbiztosítást a tartományi banknál (WestLB). Február végén a kisebbségi kormány beterjesztette a 2011-es költségvetést is a tartományi gyűlés elé. A 2010-es pótköltségvetés – és az idei is – rekordnagyságúnak számító, 7,1 milliárd eurós hiánnyal készült. Az ellenzék várakozásai szerint a költségvetést elutasítja majd a bíróság.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.