N-t minden besavanyodott magyar karácsonyfája alá!

Pálffy Lajos

2010. december 26., vasárnap 05:00

Manapság, amikor már boldog és boldogtalan könyvet ír, és Frei Tamás is szövegszerkesztőre cserélte a mikrofont, annyi a szemét a könyvpiacon, hogy nem győzi az ember elkapkodni a tekintetét a sok meztelen nős, varázsákombákomos vagy aranyozott és dombornyomott  borítóról. (A másik véglet pedig ízléses kiszerelésben a testi, vagy lelki perverziók legapróbb részletekig való kitárgyalásával  teszi tönkre a gyanútlan olvasót.) Éppen ezért üdítő így karácsony környékén Lovas Lajos legújabb könyve.
A kisregény borítójára ugyan a női nem egyik nem éppen legszebb példányát sikerült felrakni, viszont bizton állítjuk, ez a kis hiátus – könyörgöm, egy ennyire gebe nőt tudtak csak keríteni?! – mit sem von le a szerző harmadik könyvének értékéből.

A mű a Zsoldos Péter-díjas író korábbi munkáitól eltérően a jelenben játszódik, igaz, néhány oldal elolvasása után az is kiderül, hogy a távoli jövőből érkezett napjainkba a főszereplő, Fehérvár Nándor.  Aki jó darabig csak azzal véteti észre magát, hogy amnéziás és kimeríthetetlen pénzkészletekkel rendelkezik, budatetői villájában szekrényszám állnak a húszezresek, amiket szórni is szokott úton, útfélen rendesen. Hogy aztán eme pénzmennyiségnek, vagy a zsenialitásának köszönhetően, azt nem lehet tudni, de a jó nők is úgy donganak körülötte, mint a darazsak kora ősszel egy túlérett vilmoskörte környékén. A tényleg szerethetőre sikerült főhősről lassan, de biztosan kiderül, hogy a jövőből lett száműzve andronőjével együtt, aki mindenféle vágyainak kielégítője és börtönőre is egyben. És akit egy nyomorult mikrohullámú sütő működésképtelenné tesz pillanatok alatt. (Nándor bűne egyébként az, hogy a távoli jövőben rezervátumban tartott hús-vér nők felszabadításának ügyét szolgálja lelkesen, miközben főállásban az andronők áramköreit programozza.)

Van aztán ebben a regényben is megint minden, kalandok sora a londoni viaszpanoptikumtól Bécsen keresztül a bolgár tengerparti kempingig, de mégis a nők és a szerelem, no és az ezekkel járó bonyodalmak adják a munka velejét. Hálás téma egy messziről jött ember szemszögéből bemutatni az elfuserált magyar valóságot, valljuk be, itt aztán van mit keresgélni. Különösen egy bizonyos modern költői estnek az ábrázolása sikeredett roppant érzékletesre, ahol ismét megbizonyosodhatunk Lovas jól fejlett humorérzékéről. Mert a humor, mint a korábbiakat, áthatja Lovas Lajos eme munkáját is olyannyira, hogy az N-t olvasva néha hangos hahotázásba kezd az ember, akaratlanul is megbotránkoztatva ezzel besavanyodott honfitársait.

Nos, éppen ezeknek az utcákat manapság elárasztó, felebarátaiknak rosszat akaró, a félig üres poharat favorizáló magyaroknak javasoljuk eme könnyed regény lapozgatását. Csak aztán vigyázzanak: ez a könyv jól kezdődik és jól is végződik, és közben, mint ahogy már mondtam, kacagni is lehet nagyokat. (Többek között szerzőnk mezőgazdasági ismeretein is, bár a művészi szabadságba az is belefér, hogy a répát dugványozni szokták a Duna–Tisza közén. Meg aztán Magyarországon minden megtörténhet.)

(Lovas Lajos: N. Galaktika Fantasztikus Könyvek, Budapest, 2010. Ára: 2670 forint)

A szerkesztő ajánlja

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.