Nagyon kellene még huszonöt milliárd forint a MÁV-nak

MNO

2009. január 22., csütörtök 12:22

A MÁV saját beruházásai folytatásához 25 milliárd forint cash-flow előteremtésén dolgozik, ami hitelből, vagy más pénzügyi konstrukciókból lehetséges – közölte Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója csütörtökön. Tavaly is terveztek egy nagyobb kötvénykibocsátást, de a nyertes az utolsó pillanatban visszalépett.
Heinczinger István konkrét beruházások említése nélkül úgy vélekedett, ha elmaradnának ezek a fejlesztések, akkor nem lesznek meg azok a megtakarítások, minőségi javulások, amelyeket 2009-re terveztek. A MÁV Zrt. vezérigazgatója elmondta: a bankokkal közösen elemzik, melyek lennének a legkedvezőbb pénzpiaci műveletek a forrásigény előteremtésére. Utalt arra, hogy 2008-ban terveztek egy jelentős összegű kötvénykibocsátást, de a nyertes pályázó visszavonta a lejegyzést.

Heinczinger István kitért arra, hogy 2009-ben a MÁV-Start leányvállalatot nullszaldós eredményre várják, viszont a MÁV Zrt.-nek 55-60 milliárd forint mérleg szerinti vesztesége lehet. Ez abból adódik, hogy a MÁV infrastruktúra-költsége egyelőre nincs finanszírozva. A MÁV Zrt. vezérigazgatója szerdán részt vett az európai vasútvállalatokat tömörítő Európai Vasúti Szövetség igazgatósági ülésén Brüsszelben.

Az európai vasúttársaságok a Európai Bizottsággal munkakapcsolatban lévő szövetségen keresztül lobbiznak azért, hogy egyenlő versenyfeltételek legyenek a közlekedési piacon. A szövetség szerint az európai közúti közlekedés költségébe is be kell számítani az externális költségeket – például a zaj- és környezetszennyezést, a balesetek okozta károk társadalmi kiadását. Ez a tétel a vasúti fuvarozás költségei között szerepel az infrastruktúra használatának költsége, a pályahasználati díj formájában – mondta Heinczinger István.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.