Nagyon kellene még huszonöt milliárd forint a MÁV-nak

MNO

2009. január 22., csütörtök 12:22

A MÁV saját beruházásai folytatásához 25 milliárd forint cash-flow előteremtésén dolgozik, ami hitelből, vagy más pénzügyi konstrukciókból lehetséges – közölte Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója csütörtökön. Tavaly is terveztek egy nagyobb kötvénykibocsátást, de a nyertes az utolsó pillanatban visszalépett.
Heinczinger István konkrét beruházások említése nélkül úgy vélekedett, ha elmaradnának ezek a fejlesztések, akkor nem lesznek meg azok a megtakarítások, minőségi javulások, amelyeket 2009-re terveztek. A MÁV Zrt. vezérigazgatója elmondta: a bankokkal közösen elemzik, melyek lennének a legkedvezőbb pénzpiaci műveletek a forrásigény előteremtésére. Utalt arra, hogy 2008-ban terveztek egy jelentős összegű kötvénykibocsátást, de a nyertes pályázó visszavonta a lejegyzést.

Heinczinger István kitért arra, hogy 2009-ben a MÁV-Start leányvállalatot nullszaldós eredményre várják, viszont a MÁV Zrt.-nek 55-60 milliárd forint mérleg szerinti vesztesége lehet. Ez abból adódik, hogy a MÁV infrastruktúra-költsége egyelőre nincs finanszírozva. A MÁV Zrt. vezérigazgatója szerdán részt vett az európai vasútvállalatokat tömörítő Európai Vasúti Szövetség igazgatósági ülésén Brüsszelben.

Az európai vasúttársaságok a Európai Bizottsággal munkakapcsolatban lévő szövetségen keresztül lobbiznak azért, hogy egyenlő versenyfeltételek legyenek a közlekedési piacon. A szövetség szerint az európai közúti közlekedés költségébe is be kell számítani az externális költségeket – például a zaj- és környezetszennyezést, a balesetek okozta károk társadalmi kiadását. Ez a tétel a vasúti fuvarozás költségei között szerepel az infrastruktúra használatának költsége, a pályahasználati díj formájában – mondta Heinczinger István.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.