Nem fogadták el a szakszervezetek a BKV bérajánlatát

MNO

2009. február 20., péntek 14:29

Elfogadhatatlannak tartják és visszautasítják a BKV-szakszervezetek a közlekedési cég új béremelési ajánlatát, amely szerintük burkolt bércsökkentést tartalmaz – nyilatkoztak a pénteki bértárgyalást követően az érdekképviseleti vezetők az MTI-nek.

• Egyre távolodik a BKV és a szakszervezetek álláspontja
• Nem született egyezség az idei béremelésről a BKV-nál

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke elmondta, hogy a cég ajánlatában az eddigi 2,3 százalékos idei béremelés helyett már 2,8 százalék szerepel, de emellett 900 millió forintot spórolnának a kollektív szerződés szigorításán, 350 főt elbocsátanának és felülvizsgálnák az elsősorban a járművezetőket érintő üzemóra szorzóját.

A szakszervezetek a munkáltató ajánlatát elfogadhatatlannak ítélték, továbbra is ragaszkodnak az idei 8 százalékos béremeléshez és jövő hétfőre új ajánlatot várnak a cég vezetőségétől – tette hozzá az elnök, aki szerint holtpontra jutottak a tárgyalások.

Nemes Gábor a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetségének szóvivőjeként elmondta, hogy a BKV vezetőségének ajánlata több – előzőleg a szakszervezetekkel megkötött – megállapodást sért. A szövetségek nevében kijelentette, hogy a bértárgyalások alatt nem hajlandók foglalkozni sem az elbocsátásokkal, sem a kollektív szerződés szigorításával. A munkáltató béremelési javaslatát pedig visszautasítják – tette hozzá a szóvivő.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.