Nézzünk mögé...

A főkapitány türelmi zónái

2001. december 21., péntek 07:38

Thaisz Elek (1820-1892) Pest város, majd az egyesülés után Budapest első rendőrfőkapitánya jó zsaru volt. Nagy érdemei voltak abban, hogy a rohamléptekben világvárossá fejlődő főváros közbiztonsága, ha nem is volt kimagaslóan jó, az elviselhető szintet elérte.
Lehetett volna jobb is, de Thaisz Elek egyszerűen nem bírt ellenállni a szép nőknek. Ifjú jurátus korában liczonba keveredett Pest híres szépségével, Grűnfeld Teréziával, aki később, Luft Rézi néven futott be látványos karriert a honi kéjiparban.

Thaisz keményen vitézkedett a szabadságharc idején – honvédként vonult be és őrnagyként esett fogságba – ezért tíz évi nehéz vasban töltendő várfogságra ítélték. Luft Rézi, aki időközben megözvegyült, s az örökségből fényes házat vitt – stílszerűen a Hímző (ma Cukor) utcában – nem feledkezett meg snájdig udvarlójáról, magas állású vendégeinél kieszközölte Thaisz számára a kegyelmet.

Thaisz tehetséges volt és ambíciózus, felismerte, a rendőri pályán arathat bebérokat. 1861-ben lett Pest főkapitánya. Feltehetően pontosan tudta, hogy a városszerte vadul burjánzó prostitúció a bűnözés egyik melegágya, ezért próbálta személyesen felmérni a bujálkodási helyzetet. Így jutott el a város határán kívül eső Neue Welf mulatóba (a mai Vígszínház helyén állt), ami hírhedt volt ízléstelenül erotikus műsorairól.

Amint belépett, rögtön beleszeretett a kasszírnőbe, Reich Fániba, akit csak egyetlen rút hiba éktelenített, az, hogy a tulajdonos Linzer Antal felesége volt. Thaisz azonban túltette magát ily apró nehézségen, Fánit megszöktette, Linzer urat a Lipótmezőre juttatta, így a frigynek sem volt akadálya. Fáni asszony mindent elért az uránál, ezért minden jótevője, üzletfele, kedves ismerőse számára tudott nyilvánosház működési engedélyt, táncterem, zugkávéház, kártyabarlang, ismerkedési hely nyitásához, fenntartásához hivatalos jóváhagyást szerezni.

Thaisz Elek beleegyezett és szemethunyt. Bizonyos, hogy azt is tudta, asszonykája nem merő humanizmusból segít, mindenféle kétes egzisztenciájú népeknek, hanem vállalkozásaik hasznából leveszi a „szakértői” díjat is. Reich Fáni pénzbehajtója, Brick Mayer nevű sógora volt, aki betörőként kezdte pályafutását, ám Thaisz gyengéd rábeszélésének engedve beállt rendőrbiztosnak.

Ám Thaisz főkapitány, nem csak a kosztpénz kiegészítésének eszközét látta a prostitúcióban, lelke mélyén élt a vágy, hogy rendet teremtsen a kéjelgés frontján. Nagy része volt abban, hogy Pest város tanácsa, 1867. október 30-án törvénybe iktatta a Bordélyházak és kéjhölgyek iránti szabályrendeletét. A rendelet alapos és körültekintő, ha betartják, alkalmas lett volna, hogy a pesti, későbbi fővárosi prostitúciót józan keretek közé szorítsa, ám maga Thaisz Elek sem tűrte a maga szabta korlátokat.

Csak egy példát említsünk: a rendelet 40 bordély működésére adott engedélyt, ahhoz képest, szinte állandóan 100-nál több örömtanya (vagy, ahogy akkoriban nevezték: tolerált ház) fogadhatta hivatalosan a vendégeit. S Thaisz, nem csak a törvényes, szabályozott prostitúcióval szemben volt ily elnéző. Nagylelkűen bánt az illegális prostitúcióval is, egyrészt azért, mert családi érdekeltségei voltak annak hasznából, másrészt tudta, a legmagasabb körök is hasznot húznak egy-egy álcázott örömtanya bevételeiből.

Thaisz „liberalizmusának” köszönhetően, Budapest lett a nemzetközi leánykereskedelem központja, ami oly kétes dicsőség, amiről akkor is, most is szívesen lemondanának a magyarok. Ugyanakkor a féloldalasra sikerült, kisiklatott bordélyház rendszernek is voltak előnyei. A törvény szigorával ellenőrzött „szabad lányoknak” 1–1,5 százaléka volt bujakórral (vérbajjal) fertőzött, míg egy-egy razzia során összeszedett „szabadúszóknál” ez az arány a 40 százalékot is elérte.

Ma, amikor a türelmi zónák kialakításáról vitáznak, ezt az adatot nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni. Még akkor sem, ha a szifilisz ma kevésbé rémséges, mint egy századdal ezelőtt. Azt pedig megadóan tudomásul vesszük, hogy a törvények kijátszása éppen olyan kibírhatatlan kórság, mint a nemi betegségek különböző fajtái.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.