Nyomortelepre „deportálják” az AIDS-es kambodzsai családokat

MNO,

2009. július 28., kedd 16:17

Zöld fémbarakkok állnak a tűző napon, vezetékes víz nélkül. A lakosok szerint a tolvajok késeik segítségével át tudnak hatolni a papírvékony falakon. A helybéliek AIDS-telepnek hívják a nyomortanyát. A kambodzsai kormány Phnom Penh külvárosában, egy Tuol Sambónak nevezett helyen hozta létre a kolóniát, ahová a múlt hónapban 20 újabb családot telepítettek.

Hatalmas felháborodást váltott ki emberi jogi csoportok körében a HIV-fertőzött családok kitelepítése a kambodzsai fővárosban. A szervezetek többek között azt kifogásolják, hogy Tuol Sambo még a szükségállapot esetén felállított szállások előírásainak sem felelnek meg, ráadásul az elszigeteltség csak jobban stigmatizálja az érintetteket – közli a CNN amerikai hírtelevízió.

Shiba Phurailatpam, a HIV vírussal élők ázsiai-csendes-óceáni szervezetétől a CNN-nek kifejtette: azáltal, hogy erőszakkal összeköltöztetik az HIV-vírussal fertőzötteket ezekbe a másodosztályú kalyibákba, távol az orvosi ellátástól, a segélyszervezetektől és a munkalehetőségtől, a kormány de facto létrehozott egy AIDS-kolóniát.

A Human Rights Watch kedden levelet tett közzé, melyet egy nappal korábban adtak fel Hun Sen Samdech kambodzsai miniszterelnöknek és Mam Bunheng egészségügyi miniszternek. A küldeményt több mint 100 nemzetközi HIV/AIDS illetve emberi jogi szervezet írta alá. A küldeményt jegyző szervezetek kifejtik: megrázta őket a kolónia létrehozása. A dokumentum kitér arra is, hogy miközben biztonságtalan kunyhókba telepítették a kór által sújtott famíliákat, a teleptől nem messze állnak azok a téglaépületek, melyeket nonprofit ügynökségek építtettek hajléktalan családoknak.

Az ENSZ által közölt jelentések szerint a HIV fertőzések száma csökkent Kambodzsában, ahol 2008-ban 67 200 felnőtt és 3800 gyermek szenvedett a betegségben. Az UNAIDS hozzáteszi: a járvány veszélye továbbra is fennáll.

 

(CNN)

Fotók: licadho-cambodia.org

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.