Olcsó repülőjáratok Debrecenből

MNO

2003. május 19., hétfő 18:59

Sikeres tárgyalásokat folytattak Írországban a Ryanair-repülőjáratok indításáról a debreceni önkormányzat vezetői – jelentette be hétfőn a városházán tartott sajtótájékoztatóján Pajna Zoltán alpolgármester.
Az alpolgármester tájékoztatása szerint a város megkeresésére a Ryanair Légitársaság szándéknyilatkozatot adott, miszerint vállalja, hogy olcsó repülőjáratokat közlekedtet Debrecenből előbb Frankfurtba, majd más európai nagyvárásokba is, amennyiben a tulajdonos önkormányzat bizonyos fejlesztéseket eszközöl a repülőtéren, és beszerzi a megfelelő hatósági engedélyeket. Pajna Zoltán tájékoztatása szerint mindenekelőtt az ILS leszállító rendszer első fokozatának és a hozzákapcsolódó fénysornak a telepítéséről van szó; a beruházás körülbelül egymilliárd forintba kerül.

Az alpolgármester közölte: a beruházás forrását úgy teremtik elő, hogy a Vagyonkezelő Holding Rt. osztalékát nem vonják el, hanem beépítik az Airport Debrecen Kft. üzleti tervébe a megfelelő fejlesztés elvégezésére.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a beruházás október végére készülhet el, és decemberben már elindulhat az első menetrend szerinti járat Debrecen és Frankfurt között.

A tervek között szerepel, hogy később a hét minden napján indul járat Debrecenből, ami azt jelenti, hogy évente mintegy 100 ezer utast szállítanak majd a Ryanair járatai.

Virág László, a debreceni Vagyonkezelő Holding stratégiai igazgatója elmondta: az ír légitársaság egyik feltétele volt, hogy a debreceni önkormányzat, mint a repülőtér tulajdonosa ne hárítsa át a légikikötő üzemeltetési költségeit a társaságra.
Hozzátette: a későbbiek során a frankfurti mellett londoni, brüsszeli, később milánói, esetleg párizsi és berlini járatok indítását is tervezik.

Tájékoztatása szerint a társaság a legkorszerűbb Boeing 737-800-as gépekkel szállítja majd az utasokat, a más gépeken megszokott fedélzeti szolgáltatásokat pedig külön pénzért lehet majd igénybe venni.

Pajna Zoltán kijelentette: Debrecen távlati célja az, hogy a Ryanair bázis-repülőteret hozzon létre a cívisvárosban, ahonnan az ír légitársaság hálózatán keresztül rendkívül olcsón számos európai városba eljuthatnak majd az utasok.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.