Pánikjárvány? „Az olvasónak már rég meg kellett volna halni”

Kovács N. László

2009. október 21., szerda 06:01

Érdekes írást közöl a The Washington Times a vélemény rovatában. A szerző kicsit más megvilágításba helyezi a H1N1-vírussal kapcsolatos intézkedéseket, azt állítva, igazából nem annyira veszélyes a „járvány”, mint azt korábban gondolták.
Az amerikai President's Council of Advisors on Science and Technology (Elnöki Tudományos és Technológiai Tanácsadó Testület) másfél hónapja állapította meg, hogy a járvány nagyjából október közepén (azaz most) fog tetőzni, és valószínűleg mintegy 30-90 ezer amerikai halálát okozhatja. Ahogy a publicista szarkasztikusan megjegyzi, az olvasónak már rég meg kellett volna halnia, ha a jóslat beteljesedik.

A H1N1 azonban jóval szelídebbnek bizonyult a várakozásoknál: összesen 2029 fő halálát okozta szeptember óta influenzával és tüdőgyulladással kapcsolatos megbetegedés, ezek közül azonban csupán 292-t okozott bizonyíthatóan valamilyen influenza. Ráadásul a Swine Flu Count elnevezésű weboldalról kiderül, az újinfluenza hat hónapos „karrierje” során összesen annyi ember haláláért tehető felelőssé, mint amennyit a normál influenza dühöngése során hat nap alatt megöl. Ha hozzávesszük, hogy a halálesetek száma nem növekszik, igen kétségessé válik, beszélhetünk-e egyáltalán járványról.

A besorolás a WHO-nak köszönhető. Júniusban, amikor úgy döntöttek, járvánnyal állunk szemben, a H1N1 11 hét alatt 144 embert ölt meg. Ezzel szemben a huszadik század legenyhébb járványa is legalább egymillió fő haláláért tehető felelőssé. Hogy dönthetett hát ezen kategória mellett a WHO? Egyszerűen, hiszen áprilisban, a bejelentés előtti hetekben változtatta meg a járvány definícióját, úgy, hogy annak meghatározásánál a súlyosság már nem szempont többé. És mivel a WHO szerint járványról van szó, a kormány úgy kezelte a betegséget, mintha az is lenne. 

Sokkal inkább beszélhetünk azonban „pánikjárványról”. Jól mutatja ezt, hogy az amerikai kórházak sürgősségi osztályait ellepik az „influenzagyanús” betegek – az összes sürgősségi vizit 7 százalékát ilyen esetek teszik ki, ami évtizedek óta a legmagasabb arány. Nem is lehet csodálkozni, hiszen a média igyekszik minél inkább felfújni az eseményeket, és a pánikba esett emberek látványa csupán újabb pánikot szül.

A dolog egyszerű: a sertésinfluenza komoly betegség, mely akár meg is ölheti az embert. Érdemes beoltatni magunkat ellene a rendes oltással együtt, még akkor is, ha egyébként jó egészségnek örvendünk – ha pedig nem, akkor különösen. De csak azért, mert egy sajtótájékoztatón azt állítják, ne higgyük el a szelíd Malackáról, hogy dühöngő vaddisznó. 

(The Washington Times – Michael Fumento cikke alapján)

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.