Pécsi botrány

1999. december 21., kedd 00:00

Mintegy negyven darab, ötágú vörös csillaggal díszítették fel a pécsi Széchenyi téren felállított karácsonyfát - tudatta lapunkkal közleményben Körömi Attila fideszes parlamenti képviselő. A politikus közölte: nem tudja, kik állították a fát, ezért a város jegyzőjéhez fordult. A büntető törvénykönyv szerint ugyanis a legenyhébb fokozat szerint is vétséget követ el az, aki ötágú vörös csillagot, illetve azt ábrázoló tárgyat használ vagy közzétesz.Körömi Attila azért is találja rendkívül súlyosnak az ügyet, mert a vörös csillagok az egyik legjelentősebb egyházi ünnep szimbólumán, a karácsonyfán találhatók. Körömi kérte a jegyzőt, hogy távolíttassa el az önkényuralmi jelképeket a fáról. A jegyzőt nem tudtuk megkérdezni, mert hivatalában lapunkat úgy tájékoztatták: szabadságon van.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.