Pénzhiány miatt leáll a koraszülöttmentés?

Magyar Nemzet

2008. március 28., péntek 06:10

Ha addig nem rendeződik a helyzete, befejezi a koraszülöttmentést az elégtelen finanszírozás miatt a Peter Cerny Alapítvány április 15-től. A legnagyobb koraszülöttmentést végző szervezet levélben fordult Horváth Ágnes egészségügyi miniszterhez, amelyben az áll, hogy a 2007-es évre vonatkozó szerződésük ellenére sem utalta át az Országos Mentőszolgálat a nekik járó 13,3 millió (kamatokkal együtt 15 millió) forintos elmaradást, és még mindig nem kapták meg az idei támogatási szerződéstervezetet.

Úgy látják, a biztonságos működéshez havi 12 millió forintos finanszírozásra lenne szükség – ennek eddig körülbelül a felét kapták. Az évből eddig eltelt két és fél hónapban a hiánypótló állami feladat ellátása tehát mintegy harmincmillió forintba került, amiből eddig csak hatmilliót kaptak meg az OMSZ-től. – A több tíz millió forintos hiány, illetve kintlevőség alapjaiban rengeti meg az alapítvány működését – írja Somogyvári Zsolt, az alapítvány szakmai vezetője.

Somogyvári Zsolt megjegyezte: az állami támogatás eddig is csak a működési költségek 53 százalékát fedezte, a többit támogatóktól kellett összekoldulni a csaknem fél Magyarországot lefedő koraszülöttmentés folyamatos működése érdekében. Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője lapunk kérdésére elmondta: tegnap tárgyaltak a mentőszolgálat és az alapítvány képviselői. Megegyezés egyelőre nincs, az egyeztetések várhatóan az Egészségügyi Minisztérium bevonásával folytatódnak. A szóvivő úgy fogalmazott: biztos abban, hogy sikerül olyan megoldást találni, amely biztosítja a további működést. Arra azonban nem adott konkrét választ, hogy a mentőszolgálat rendezi-e az elmaradást, illetve megemeli-e az alapítvány támogatását. Hozzátette: az alapítvány nagyon értékes munkát végez.

Zivkovics Natália

 

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.