Precedensértékű megállapodás születhet alma-ügyben

MNO

2008. augusztus 26., kedd 15:20

Úgy tűnik, kijátssza egymás ellen a magyar és a lengyel almatermelőket a két ország legnagyobb ipari gyümölcsfeldolgozója, az osztrák Agrana, hogy leszoríthassa a felvásárlási árat - mondta Tilki Attila Varsóban. Budai Gyula pedig arról beszélt, hogy a mezőgazdaság más ágazatai számára is precedens értékű lehet, ha létrejön egy minimumár-megállapodás az almatermelők és –feldolgozók között.

• A mátészalkai léüzemet is blokád alá vonták az almatermelők
• A Szabolcs megyei Fidesz a gazdálkodók mögött áll
Tilki Attila, aki az ellenzéki párt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke, Fehérgyarmat polgármestere, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) delegációjának tagjaként tartózkodik a lengyel fővárosban, ahol az ottani árvita körülményeiről tájékozódnak.

A politikus elmondta, hogy a lengyel termelők érdekképviseleti szervezete, a National Union Farmers elnöke, Wladyslaw Serafin arról tájékoztatta a magyar tárgyalócsoportot, hogy az Agrana Lengyelországban úgy érvel: azért alacsony az ipari alma ára, mert a magyarok olcsón adják. A politikus rámutatott: az osztrák cég Magyarországon ennek a fordítottját állítja, miszerint a lengyelek olcsó almája szorítja le az árat.

Az almasűrítmény árának kialakításában jelentős szerepe van a lengyel piacnak, mivel Lengyelországban sok alma terem, és nagy mennyiségű almasűrítmény készül. Így Magyarországon is ezekhez az árakhoz igazítják a feldolgozók a felvásárlási árakat - mondta Szigeti Zoltán, az Agrana-Juice Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója kedden az MTI-nek.

Precedensértékű megállapodás születhet az almatermelők és -feldolgozók között

A magyar mezőgazdaság más ágazatai számára is precedensértékű lehet, ha az almatermelők és -feldolgozók között létrejön egy minimumár-megállapodás a továbbiakban - mondta Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója kedden. Az érdekképviseleti vezető azt követően fogalmazta meg véleményét, hogy hétfőn éjszaka a magyar gazdák megbízottai Lengyelországba utaztak Jakab István, a Magosz elnökének vezetésével, hogy egyeztessenek az alma felvásárlási árával kapcsolatban a lengyel termelőkkel.

Budai Gyula elmondta: a magyar almatermelők delegációja kedden találkozik a Lengyel Parasztszövetség megbízottaival, köztük a szervezet vezetőjével is. A magyar termelők szorgalmazzák, hogy közös álláspontot alakítson ki a két szervezet az alma felvásárlási árával kapcsolatban. Ennek azért van jelentősége a Magosz szövetségi igazgatója szerint, mert a magyar feldolgozók a lengyel átvételi árakat irányadónak tartják.

Budai Gyula jelezte: várhatóan szerdán vagy csütörtökön folytatódnak az egyeztető megbeszélések - ismét Gráf József agrárminiszter közvetítői közreműködésével - a magyar almafeldolgozók és -termelők megbízottai között. Az almatermelők azt szeretnék elérni, hogy az ipari, azaz a léalma kilójáért nettó összegben 30 forintot - vagyis 12-13 eurócentet - fizessenek nekik a feldolgozók.

Szakértői becslések szerint Magyarországon az idén 500 ezer tonna körüli almatermés várható. Tavaly a fagykár miatt mintegy 350 ezer tonna volt a termés. Az idei mennyiség mintegy 60 százalékát az észak-magyarországi régióban - Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - szedik le a fákról. Az össztermés 30-40 százaléka étkezési alma, a többi ipari minőségű. Egy kilogramm alma-sűrítmény előállításához 8-9 kilogramm alma szükséges.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.