Raffaelt és Némethet életfogytiglanra ítélte a bíróság + Videó + Képriport

MNO

2011. június 23., csütörtök 11:12

A Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt életfogytig tartó fegyházra ítélte csütörtökön a Veszprém Megyei Bíróság. Sztojka Iván, a harmadrendű vádlott 20 év fegyházbüntetést kapott. Raffael és Németh legkorábban 30 év múlva szabadulhat. Mindhármójukat eltiltották 10 évre a közügyektől, valamint 15, illetve 14 millió forint perköltség megfizetésére kötelezte őket a bíróság.

• Cozma-gyilkosság: kezdődik az ítélethirdetés – élőben a HírTV-n
Tekintse meg a hírTV felvételét az ítélethirdetésről!

Németh Balázs tanácsvezető bíró az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint bűnsegédként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek. A tanácsvezető bíró hangsúlyozta, hogy az első- és a másodrendű vádlott az életfogytig tartó büntetéséből a legkorábban 30 év múlva bocsátható szabadlábra.

Az ítélet szerint Pál Gábor negyed- és Bihari Csaba ötödrendű vádlott bűnös társtettesként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében, ezért előbbinek 5 évet, az utóbbinak 4 évet kell börtönben töltenie. Gergely Péterné hatodrendű és Antalik László hetedrendű vádlottat kétrendbeli bűnpártolás miatt vonta felelősségre a bíróság; az asszonyt 4 év, a férfit 2 év 8 hónap börtönre ítélte.

A vádlottaknak ki kell fizetniük a 74 millió 593 700 forint bűnügyi költséget. Raffael Sándornak 15 millió 136 579 forintot, a másodrendű Németh Győzőnek 14 millió 537 627 forintot, a harmadrendű Sztojka Ivánnak 14 millió 503 001 forintot kell kifizetnie.

Az indoklás közben Sztojka Iván rosszul lett, ezért kivezették a tárgyalóteremből. Később rosszullétét jelezte Pál Gábor negyedrendű és Bihari Csaba ötödrendű vádlott is. Őket is kivezették a teremből, a bíró pedig szünetet rendelt el.

A szünet után, az indoklás közben Sztojka Iván közbeszólt, jelezve: szerinte a cselekmény nem úgy történt, ahogyan az elhangzott. Ekkor a bíró figyelmeztette, hogy neki most nincs megszólalási lehetősége. Néhány perc múlva Sztojka Iván ismét közbeszólt, erre a bíró közölte, hogy azonnal, véglegesen vezessék ki a vádlottat a tárgyalóteremből.

(MNO, hírTV, MTI)

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.