Rendőrnő szupergyors kezekkel

MNO,

2010. március 27., szombat 10:46

Fél lábbal már belépett a párizsi gyors- és gépíró világbajnokságra Simon Antalné, a megyei rendőr-főkapitányság közalkalmazottja, a főkapitány titkárnője.
Gyorsírásban ugyanis magyar bajnok lett a háromfordulós versenyen. Az országos bajnokság első fordulójában négyszázan, a másodikban hatvanan, a döntőben pedig már csak harmincan versenyeztek. Hétperces szöveget kellett jegyzetelniük, a győzelmet Simon Antalné 170 szótagos teljesítményével érte el. A gépbe áttett szöveg 2,5 oldalnyi volt, s ebben mindössze három hibát vétett, beleértve a helyesírást is. Gépírásból, mint mondta, a 17. helyen végzett az előző évek 8-12. helyeivel szemben. Így az összetett versenyben a hetedik lett.

Hazánkban három kategóriában rendezik meg a bajnokságot. Az első kettőben azok indulnak, akik mindennapi munkájuk során is használják a gyorsírást, mint például a parlamenti gyorsírók. Érdekes, hogy ők gépírásban nem is indulnak, mert abból nem jók. A C kategóriában a gyorsírótanárok és azok mérik össze tudásukat, akik munkájuk során ritkábban használják ezt a rövidítéseken alapuló jegyzetelést. A világbajnokságon azonban már egy kategóriában kell versenyezniük.

(teol.hu)

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.