Rózsa-Flores Eduardót ölték meg a bolíviai rendőrök + Képek + Videó

MNO

2009. április 17., péntek 09:11

Rózsa-Flores Eduardo volt az egyike annak a három feltételezett terroristának, akiket csütörtökön lelőttek a bolíviai biztonsági erők – állítja az egyik helyi újság. A másik két áldozat egyike szintén magyar, harmadik társuk pedig ír származású.

• Merénylet Morales ellen – Lelőttek két magyart Bolíviában?
Tekintse meg a Hír TV felvételét!

Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi Magyarosi Árpád és az ír Duayer Michel Martin – e három ember halt meg abban az akcióban, amelyet a bolíviai rendőrség szervezett az általuk terroristáknak nevezett személyek ellen csütörtökön.


Mint ismert, a bolíviai rendőrfőnök csütörtökön jelentette be, hogy két magyart és egy bolíviait lelőttek az Evo Morales bolíviai elnök ellen tervezett merénylet felszámolása közben. A Caracasban tartózkodó Evo Morales elnök maga úgy számolt be az esetről, hogy még előző nap adott utasítást a külföldi zsoldosok és bűntársaik letartóztatására, és csütörtökön kapta azt a tájékoztatást, hogy Santa Cruz városban egy szállóban félórás lövöldözés volt. A tűzharcban három ember meghalt, további kettőt letartóztattak.

 

Képek: Reuters


A helyi médiumok egyébként Rózsa-Florest bolíviaiként, Magyarosit pedig románként emlegetik.

Rózsa-Flores Santa Cruz de la Sierrában, Bolívia legnépesebb városában született a Wikipédia róla szóló bejegyzése szerint. Apja Rózsa György zsidó származású magyar festőművész, anyja, Nelly Flores Arias spanyol származású tanár. A család 1972-ben Chilébe költözött, majd Pinochet hatalomátvétele után Svédországban politikai menekültként éltek.


Fotó: eduflores.freeblog


1975-ben döntöttek úgy, hogy Magyarországra költöznek. Flores a budapesti Szent László Gimnáziumban érettségizett 1979-ben, és 1984-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát. A La Vanguardia spanyol napilap és a BBC World Service brit rádióadó spanyol nyelvű adásainak tudósítójaként dolgozott.

1991 júniusában az akkori Jugoszláviába érkezett, ahol az első külföldi önkéntesként jelentkezett a Horvát Nemzeti Gárda soraiba és harcolt a horvát függetlenségi háborúban. Részt vett Szentlászló (Horvátország) védelmében, ahol megszervezte az első nemzetközi egységet. Később a különleges erők parancsnokaként megkapta a horvát állampolgárságot, és Franjo Tudjman horvát elnök őrnaggyá léptette elő. 1993-ban ezredesi rendfokozatot kapott. Fronttevékenysége alatt háromszor sebesült meg. Rózsa-Flores több könyvet is írt.

A magyar Külügyminisztérium viszont csak délutánra ígért újabb információkat arról, hogy valóban lelőttek-e két magyart az Evo Morales bolíviai elnök ellen tervezett merénylet felszámolása közben – közölte Szelestey Lajos külügyi szóvivő pénteken kora reggel.

(www.bolpress.com, Wikipédia)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.