Slota: Magyarok nincsenek, csak magyarul beszélő szlovákok

MNO

2008. január 4., péntek 12:42

Szlovákiában nem élnek magyarok, csak szlovákok, akik magyarul beszélnek – jelentette ki a SITA hírügynökségnek nyilatkozva Ján Slota. A hivatalos népszámlálási adatok szerint a félmilliónál nagyobb lélekszámú magyar nemzetiségű közösség tagjait a kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke nem először próbálja egy csapásra elszlovákosítani.

-Én azt állítom, hogy ezek nem magyarok, hanem szlovákok, akik magyarul fejezik ki magukat – jelentette ki a magyarellenes kijelentéseit folyton felülmúlni igyekvő nemzeti pártelnök. Slota ilyen természetű aranyköpéseinek gyűjteménye közismert, számos internetes honlapon, különböző nyelveken kering, és az európai intézmények is jól ismerik.

A kormányfő, Robert Fico Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) nevű pártját az Európai Szocialisták Pártja több mint egy éve nem tartja számon a tagjai között. A Smer tagságának felfüggesztését épp az indokolta, hogy Fico közösséget vállalt a szélsőséges magyargyűlöletét nem leplező Ján Slotával.

Az európai szocialisták hosszú ideje azt várják, hogy Fico előbb vagy utóbb elhatárolódik koalíciós partnerétől, de ennek a kormányfő eddig egyetlen jelét sem adta. Ellenkezőleg: a héten, Szlovákia önállóságának évfordulós ünnepségén Fico hazafias programot hirdetett meg, és tekintélyes történészek által is ostobaságnak nevezett kijelentéseket tett. Például azt mondta, hogy a nagymorva birodalom élén álló Szvatopluk az „ősszlovákok” első uralkodója volt, úgy, mint a magyaroknak egykor Szent István. Eme kijelentések hátterét az elemzők Ján Slota buzdításával magyarázzák.

Slota pénteki nyilatkozatában arra hivatkozott, hogy Franciaországban sem léteznek algériaiak és marokkóiak, mert„ők is mindnyájan franciák, akiket franciákra, bevándorlókra és idegenekre osztanak. Slota szerint Szlovákiában is ezt a modellt kellene követni, s a Dél-Szlovákiában élő polgártársainkat magyar anyanyelvű szlovákoknak kellene nevezni.

(mti, MNO)

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.