Százak gyújtottak gyertyát a lengyel katasztrófa áldozataiért + Videó + Képriport

„Most mindannyian lengyelek vagyunk”

MNO

2010. április 10., szombat 20:40

Több százan jelentek meg szombat este a budai Bem József-szobor lábánál, tisztelegve a reggeli oroszországi légikatasztrófa áldozatai, köztük is a lengyel államfő, Lech Kaczynski emléke előtt.

• Sólyom: Kaczynski szívén viselte a magyar-lengyel barátságot + Videó
Tekintse meg a Hír Televízió felvételét!

Némán hallgatták a Bem térre érkező fiatalok és idősek, családosok százai Mozart Requiemjének hangjait, egy lengyel zászló és számtalan virág is megjelent a szobor talapzatánál. A megemlékezésen jelen voltak a politikai élet vezető személyiségei, a rövid ünnepségen pedig elhangzott egy imádság és a lengyel himnusz is – közölte a hírTV helyszíni tudósítója.

Többen is énekelték a lengyel himnuszt, amelyet az áldozatok neveinek felsorolása követett. A körülbelül este negyed 9-kor véget érő megemlékezésen többen is hitetlenkedve álltak a tragédia ténye előtt – jelentette az MNO tudósítója. A kis emelvényről elhangzott: „most mindannyian lengyelek vagyunk”.

Egyhetes gyász

Lengyelországban egyhetes gyászt rendeltek el a tragédia miatt. Varsóban az elnöki rezidencián félárbocra engedték a nemzeti zászlót, az épületnél több száz fős tömeg jelent meg, akik imával, gyertyával és virágokkal gyászolják Kaczynskit. Az elhunyt államfő feladatait a parlament elnöke veszi át, a lengyel kormányszóvivő szerint két és fél hónapon belül elnökválasztást kell tartani, ezért előre hozzák az egyébként ősszel esedékes szavazást.

A mentőegységek nap közben megtalálták Lech Kaczynski holttestét és a szmolenszki repülőtér mellett lezuhant repülőgép mindkét fekete dobozát. A szombat reggeli szerencsétlenséget senki sem élte túl, meghalt mind a 88 utas és a 8 fős személyzet is.

Életét vesztette a lengyel köztársasági elnök felesége, több kormányzati tisztviselő, a lengyel központi bank elnöke, valamint a hadsereg vezérkari főnöke is.

Lech Kaczynski és küldöttsége a katyini szovjet mészárlás helyszínére tartott egy megemlékezésre, a gépen utazott az 1940-es vérengzés áldozatainak több hozzátartozója is. A gép a ködben háromszor is megpróbált leszállni, mielőtt pár száz méterre a repülőtértől lezuhant. Az orosz légügyi hatóságok szerint a Tu-154-es pilótái nem követték a légiirányítók utasításait, akik más repülőtérre irányították a gépet.

Elsőként Sólyom nyilvánított részvétet

A budapesti lengyel nagykövetségen elsőként a magyar köztársasági elnök nyilvánított részvétet. Sólyom László megemlékező bejegyzést írt a gyászkönyvbe. A külképviselet előtt félárbocra eresztették Lengyelország és az Európai Unió zászlaját, a helyszínre folyamatosan érkeztek a mécseseket és virágokat elhelyező megemlékezők.

(hírTV/MNO)

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.