Százak gyújtottak gyertyát a lengyel katasztrófa áldozataiért + Videó + Képriport

„Most mindannyian lengyelek vagyunk”

MNO

2010. április 10., szombat 20:40

Több százan jelentek meg szombat este a budai Bem József-szobor lábánál, tisztelegve a reggeli oroszországi légikatasztrófa áldozatai, köztük is a lengyel államfő, Lech Kaczynski emléke előtt.

• Sólyom: Kaczynski szívén viselte a magyar-lengyel barátságot + Videó
Tekintse meg a Hír Televízió felvételét!

Némán hallgatták a Bem térre érkező fiatalok és idősek, családosok százai Mozart Requiemjének hangjait, egy lengyel zászló és számtalan virág is megjelent a szobor talapzatánál. A megemlékezésen jelen voltak a politikai élet vezető személyiségei, a rövid ünnepségen pedig elhangzott egy imádság és a lengyel himnusz is – közölte a hírTV helyszíni tudósítója.

Többen is énekelték a lengyel himnuszt, amelyet az áldozatok neveinek felsorolása követett. A körülbelül este negyed 9-kor véget érő megemlékezésen többen is hitetlenkedve álltak a tragédia ténye előtt – jelentette az MNO tudósítója. A kis emelvényről elhangzott: „most mindannyian lengyelek vagyunk”.

Egyhetes gyász

Lengyelországban egyhetes gyászt rendeltek el a tragédia miatt. Varsóban az elnöki rezidencián félárbocra engedték a nemzeti zászlót, az épületnél több száz fős tömeg jelent meg, akik imával, gyertyával és virágokkal gyászolják Kaczynskit. Az elhunyt államfő feladatait a parlament elnöke veszi át, a lengyel kormányszóvivő szerint két és fél hónapon belül elnökválasztást kell tartani, ezért előre hozzák az egyébként ősszel esedékes szavazást.

A mentőegységek nap közben megtalálták Lech Kaczynski holttestét és a szmolenszki repülőtér mellett lezuhant repülőgép mindkét fekete dobozát. A szombat reggeli szerencsétlenséget senki sem élte túl, meghalt mind a 88 utas és a 8 fős személyzet is.

Életét vesztette a lengyel köztársasági elnök felesége, több kormányzati tisztviselő, a lengyel központi bank elnöke, valamint a hadsereg vezérkari főnöke is.

Lech Kaczynski és küldöttsége a katyini szovjet mészárlás helyszínére tartott egy megemlékezésre, a gépen utazott az 1940-es vérengzés áldozatainak több hozzátartozója is. A gép a ködben háromszor is megpróbált leszállni, mielőtt pár száz méterre a repülőtértől lezuhant. Az orosz légügyi hatóságok szerint a Tu-154-es pilótái nem követték a légiirányítók utasításait, akik más repülőtérre irányították a gépet.

Elsőként Sólyom nyilvánított részvétet

A budapesti lengyel nagykövetségen elsőként a magyar köztársasági elnök nyilvánított részvétet. Sólyom László megemlékező bejegyzést írt a gyászkönyvbe. A külképviselet előtt félárbocra eresztették Lengyelország és az Európai Unió zászlaját, a helyszínre folyamatosan érkeztek a mécseseket és virágokat elhelyező megemlékezők.

(hírTV/MNO)

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.