Szmogriadó Budapesten + Képriport

MNO

2009. január 11., vasárnap 19:01

Vasárnap 11 órától életbe lépett a szmogriadó Budapesten - közölte Demszky Gábor főpolgármester. A naptár szerinti páratlan napokon csak a páratlan rendszámú járművek, míg a naptár szerinti páros napokon csak a páros és a 0-ára végződő rendszámú járművek közlekedhetnek  A helyi, helyközi és távolsági közösségi közlekedés (BKV, MÁV, Volán) járművei zavartalanul közlekedhetnek a főváros útjain. A rendőrség vasárnap és hétfőn csak ellenőrzi a szmogriadó-rendeletben foglaltak betartását.

• Demszky a joghézag megszüntetésére kéri a minisztériumokat
• OMSZ: keddig nem várható jelentős levegőminőség javulás
• Figyelmen kívül hagyták a szmogriadót – aszfaltoztak a fővárosban + Képek
• Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek
• Legkorábban hétfőn oldhatják föl a szmogriadót
• Tarlós: Hamarabb kellett volna figyelmeztetni a budapestieket
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt kéri a minisztériumoktól és az állami hivataloktól, hogy szigorúan tartsák be a szmogriadó előírásait – közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő vasárnap.

Demszky Gábor elrendelte a gépjárműforgalom korlátozását Budapest egész területére. E szerint a naptár szerinti páratlan napokon csak a páratlan rendszámú járművek, míg a naptár szerinti páros napokon csak a páros és a 0-ára végződő rendszámú járművek közlekedhetnek (a rendszámtábla utolsó számjegye számít) a főváros közigazgatási határán belül. Ez alól kivétel az M0-ás fővárosi szakasza. Tehát vasárnap 11 órától a páratlan rendszámú, hétfőn a páros rendszámú autók közlekedhetnek Budapesten. Ennek betartását a BRFK ellenőrzi. Emellett a főváros egész területén tilos a nyílt téri égetés. 


A kialakult gázhelyzet miatt a főváros még a riasztási fokozatban sem kérheti az ipari fogyasztóktól az olajtüzelésű fűtőberendezések használatának korlátozását, így elsősorban a gépkocsi használat korlátozásával javítható a levegő minősége – írta a közleményben a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája.

 


A tömegközlekedési eszközök mentesülnek a riadó alól

A helyi, helyközi és távolsági közösségi közlekedés (BKV, MÁV, Volán) járművei zavartalanul közlekedhetnek a főváros útjain. Nem érinti a korlátozás a megkülönböztető fény-és hangjelzéssel felszerelt, valamint a betegszállító, a beutalt betegeket, valamint az orvosi ügyeletet ellátó járműveket, továbbá a mozgáskorlátozott személyt szállító járműveket (amennyiben eredeti és érvényes parkolási igazolvánnyal rendelkezik és ez a szélvédőn keresztül jól látható). Közlekedhetnek a tiszta gázüzemű és a hibrid hajtású autók, az OBD (fedélzeti diagnosztikai) rendszerrel ellátott EURO-5-ös vagy EEV, vagyis kiemelten környezetkímélő motorral szerelt dízel-hajtású autók. 

 


A kivételek közé tartoznak a DT betűjelű rendszámmal közlekedő diplomata járművek is. Mentesülnek a korlátozás alól a szemétszállító, utak tisztítására szolgáló, víz-, gáz-, villamosenergia-, távhő- és távközlési szolgáltatást ellátó, a karbantartást és ellátást biztosító járművek, a köztisztasági és közegészségügyi feladatot ellátó járművek, továbbá a közszükségleti áruszállítás, polgári védelem, honvédség, rendőrség, katasztrófa elhárítás, az önkormányzatok és az ÁNTSZ járművei.

A főváros egész területén tilos a nyílt téri égetés 

A szálló por napi átlagkoncentrációja a budapesti légszennyezettségi mérőhálózat monitorállomásain pénteken és szombaton is meghaladta a 100 mikrogramm/köbmétert, és ezzel elérte a riasztási fokozatot. (A mérések alapján a szálló por koncentrációja a Nagytétényi úton és Csepelen második napja meghaladja a riasztási küszöbértéket.) A szmogriadó úgynevezett tájékoztatási fokozatát már szombaton elrendelte a főpolgármester. Azóta a főváros egész területén tilos a nyílt téri égetés.

Fotók: Reuters
 

Az önkormányzatok akkor kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por értéke két egymást követő napon meghaladja a 75 mikrogramm/köbmétert, riasztási kötelezettség pedig akkor áll fenn, ha a szálló por értéke két egymást követő napon meghaladja a 100 mikrogramm/köbmétert, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható. A környezetvédelmi, az egészségügyi, valamint a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter erről szóló közös rendelete 2008. október 25-től lépett életbe.

VEKE: rendkívüli menetrendet kell kidolgozni

A szmogrendelet elfogadásakor is hangoztattuk, hogy a tömegközlekedésre vonatkozó intézkedési terv nélkül nem szabadna egy ilyen szigorú szabályozást elfogadni – olvasható a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) közleményében. Tudnivaló volt, hogy a rendelet szigorításának következtében előbb-utóbb, még januárban szmogriadó várható Budapesten, mely az autós közlekedés jelentős korlátozását hozza -teszik hozzá. A VEKE rendkívüli menetrendek kidolgozását javasolja a szmogriadóval érintett munkanapokra. A csúcsidőben még forgalomba állítható tartalékjárművek kihasználásával a fontosabb metró-, HÉV- és villamosjáratok sűrítése megvalósítható. A busznál ennél szomorúbb a helyzet: a BKV még január egyetlen munkanapján sem tudta a Paraméterkönyvben foglalt buszmennyiséget forgalomba adni a buszpark műszaki állapota miatt, így itt csúcsidei sűrítést kérni illuzórikus volna – olvasható a VEKE nyilatkozatában.

Sűríti járatait a BKV

A szmogriadó alatt csúcsidőben teljes kapacitással, napközben pedig járatsűrítéssel üzemel a BKV a várhatóan megnövekedő igények miatt – közölte a közlekedési társaság vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint „csúcsidőn kívül a felszíni közlekedési eszközök összességében 10 százalékkal sűrűbben járnak majd, a metróvonalakon 20 százalékkal, a HÉV-vonalakon pedig 50 százalékkal lesz nagyobb a kapacitás”.

A rendőrség még nem büntet

A rendőrség vasárnap és hétfőn csak ellenőrzi a szmogriadó-rendeletben foglaltak betartását - mondta Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek, nem sokkal a szmogriadó elrendelése után. Közlése szerint a kerületi rendőrkapitányságok és a BRFK közlekedésrendészeti főosztályának állománya az ellenőrzés során felhívja a gépkocsivezetők figyelmét a rendelet mielőbbi betartására. A rendőrök a fővárosba bevezető utakon és a nagyobb forgalmú csomópontokban megállítják a járműveket, hogy figyelmeztessék az autóvezetőket - mondta Tafferner Éva.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.