Szmogriadó Budapesten + Képriport

MNO

2009. január 11., vasárnap 19:01

Vasárnap 11 órától életbe lépett a szmogriadó Budapesten - közölte Demszky Gábor főpolgármester. A naptár szerinti páratlan napokon csak a páratlan rendszámú járművek, míg a naptár szerinti páros napokon csak a páros és a 0-ára végződő rendszámú járművek közlekedhetnek  A helyi, helyközi és távolsági közösségi közlekedés (BKV, MÁV, Volán) járművei zavartalanul közlekedhetnek a főváros útjain. A rendőrség vasárnap és hétfőn csak ellenőrzi a szmogriadó-rendeletben foglaltak betartását.

• Demszky a joghézag megszüntetésére kéri a minisztériumokat
• OMSZ: keddig nem várható jelentős levegőminőség javulás
• Figyelmen kívül hagyták a szmogriadót – aszfaltoztak a fővárosban + Képek
• Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek
• Legkorábban hétfőn oldhatják föl a szmogriadót
• Tarlós: Hamarabb kellett volna figyelmeztetni a budapestieket
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt kéri a minisztériumoktól és az állami hivataloktól, hogy szigorúan tartsák be a szmogriadó előírásait – közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő vasárnap.

Demszky Gábor elrendelte a gépjárműforgalom korlátozását Budapest egész területére. E szerint a naptár szerinti páratlan napokon csak a páratlan rendszámú járművek, míg a naptár szerinti páros napokon csak a páros és a 0-ára végződő rendszámú járművek közlekedhetnek (a rendszámtábla utolsó számjegye számít) a főváros közigazgatási határán belül. Ez alól kivétel az M0-ás fővárosi szakasza. Tehát vasárnap 11 órától a páratlan rendszámú, hétfőn a páros rendszámú autók közlekedhetnek Budapesten. Ennek betartását a BRFK ellenőrzi. Emellett a főváros egész területén tilos a nyílt téri égetés. 


A kialakult gázhelyzet miatt a főváros még a riasztási fokozatban sem kérheti az ipari fogyasztóktól az olajtüzelésű fűtőberendezések használatának korlátozását, így elsősorban a gépkocsi használat korlátozásával javítható a levegő minősége – írta a közleményben a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája.

 


A tömegközlekedési eszközök mentesülnek a riadó alól

A helyi, helyközi és távolsági közösségi közlekedés (BKV, MÁV, Volán) járművei zavartalanul közlekedhetnek a főváros útjain. Nem érinti a korlátozás a megkülönböztető fény-és hangjelzéssel felszerelt, valamint a betegszállító, a beutalt betegeket, valamint az orvosi ügyeletet ellátó járműveket, továbbá a mozgáskorlátozott személyt szállító járműveket (amennyiben eredeti és érvényes parkolási igazolvánnyal rendelkezik és ez a szélvédőn keresztül jól látható). Közlekedhetnek a tiszta gázüzemű és a hibrid hajtású autók, az OBD (fedélzeti diagnosztikai) rendszerrel ellátott EURO-5-ös vagy EEV, vagyis kiemelten környezetkímélő motorral szerelt dízel-hajtású autók. 

 


A kivételek közé tartoznak a DT betűjelű rendszámmal közlekedő diplomata járművek is. Mentesülnek a korlátozás alól a szemétszállító, utak tisztítására szolgáló, víz-, gáz-, villamosenergia-, távhő- és távközlési szolgáltatást ellátó, a karbantartást és ellátást biztosító járművek, a köztisztasági és közegészségügyi feladatot ellátó járművek, továbbá a közszükségleti áruszállítás, polgári védelem, honvédség, rendőrség, katasztrófa elhárítás, az önkormányzatok és az ÁNTSZ járművei.

A főváros egész területén tilos a nyílt téri égetés 

A szálló por napi átlagkoncentrációja a budapesti légszennyezettségi mérőhálózat monitorállomásain pénteken és szombaton is meghaladta a 100 mikrogramm/köbmétert, és ezzel elérte a riasztási fokozatot. (A mérések alapján a szálló por koncentrációja a Nagytétényi úton és Csepelen második napja meghaladja a riasztási küszöbértéket.) A szmogriadó úgynevezett tájékoztatási fokozatát már szombaton elrendelte a főpolgármester. Azóta a főváros egész területén tilos a nyílt téri égetés.

Fotók: Reuters
 

Az önkormányzatok akkor kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por értéke két egymást követő napon meghaladja a 75 mikrogramm/köbmétert, riasztási kötelezettség pedig akkor áll fenn, ha a szálló por értéke két egymást követő napon meghaladja a 100 mikrogramm/köbmétert, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható. A környezetvédelmi, az egészségügyi, valamint a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter erről szóló közös rendelete 2008. október 25-től lépett életbe.

VEKE: rendkívüli menetrendet kell kidolgozni

A szmogrendelet elfogadásakor is hangoztattuk, hogy a tömegközlekedésre vonatkozó intézkedési terv nélkül nem szabadna egy ilyen szigorú szabályozást elfogadni – olvasható a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) közleményében. Tudnivaló volt, hogy a rendelet szigorításának következtében előbb-utóbb, még januárban szmogriadó várható Budapesten, mely az autós közlekedés jelentős korlátozását hozza -teszik hozzá. A VEKE rendkívüli menetrendek kidolgozását javasolja a szmogriadóval érintett munkanapokra. A csúcsidőben még forgalomba állítható tartalékjárművek kihasználásával a fontosabb metró-, HÉV- és villamosjáratok sűrítése megvalósítható. A busznál ennél szomorúbb a helyzet: a BKV még január egyetlen munkanapján sem tudta a Paraméterkönyvben foglalt buszmennyiséget forgalomba adni a buszpark műszaki állapota miatt, így itt csúcsidei sűrítést kérni illuzórikus volna – olvasható a VEKE nyilatkozatában.

Sűríti járatait a BKV

A szmogriadó alatt csúcsidőben teljes kapacitással, napközben pedig járatsűrítéssel üzemel a BKV a várhatóan megnövekedő igények miatt – közölte a közlekedési társaság vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint „csúcsidőn kívül a felszíni közlekedési eszközök összességében 10 százalékkal sűrűbben járnak majd, a metróvonalakon 20 százalékkal, a HÉV-vonalakon pedig 50 százalékkal lesz nagyobb a kapacitás”.

A rendőrség még nem büntet

A rendőrség vasárnap és hétfőn csak ellenőrzi a szmogriadó-rendeletben foglaltak betartását - mondta Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek, nem sokkal a szmogriadó elrendelése után. Közlése szerint a kerületi rendőrkapitányságok és a BRFK közlekedésrendészeti főosztályának állománya az ellenőrzés során felhívja a gépkocsivezetők figyelmét a rendelet mielőbbi betartására. A rendőrök a fővárosba bevezető utakon és a nagyobb forgalmú csomópontokban megállítják a járműveket, hogy figyelmeztessék az autóvezetőket - mondta Tafferner Éva.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.