Több mint 250 kúton lehet bioetanolt tankolni

MNO,

2010. július 21., szerda 18:17

Júliusban már több mint kétszázötven töltőállomáson lehet E85-öt, közismert nevén bioetanolt tankolni Magyarországon – tájékoztatta az MTI-t Kovács János, a Magyar Bioetanol Szövetség szóvivője.
A szövetség által közzétett – folyamatosan frissülő – adatok szerint az E85-öt is árusító benzinkutak száma folyamatosan nő Magyarországon. Az első magyarországi E85-öt forgalmazó kút 2007-es megnyitását követően, 2010 márciusában már mintegy száz olyan töltőállomást regisztráltak, ahol környezetbarát bioetanolt tankolhatnak gépkocsijukba a fogyasztók.

A Magyarországon elérhető kúthálózatok közül az AVIA-nak és az OIL!-nak teljes a lefedettsége, az Agip pedig több mint száz töltőállomáson árusít E85-öt – mondta a szóvivő.

A környezettudatos megfontolások mellett a bioetanol emelkedő magyarországi népszerűségét leginkább a benzin idei különösen magas ára okozza. A benzin – szerdai állapotokat tükröző – 340 forintos átlagárával szemben az átlagosan 243 forintért elérhető E85 egyre több magyar felhasználót győz meg.

A szövetség szóvivője elmondta, hogy az Európai Unió huszonöt tagországa közül már tizenhétben támogatják különböző kedvezményekkel az úgynevezett FlexiFuel, azaz univerzális hajtású járművek vásárlását. Aki környezetbarát üzemanyaggal is működő gépkocsit vásárol cégautónak, az adómentességet, parkolási kedvezményeket élvez, illetve magas fokú szmogriadó esetén is közlekedhet járművével. Magyarország az ilyen jellegű kedvezmények terén még nem csatlakozott ezekhez az országokhoz – tette hozzá Kovács.

(MTI)

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.