„Úgy szeretlek benneteket, ahogy a fiam szeretett” + Képriport

Felavatták Marian Cozma emlékművét Veszprémben

MNO

2010. február 6., szombat 16:01

Felavatták Veszprémben az új sportaréna előtti parkban a tragikus körülmények között elhunyt Marian Cozma emlékművét. Mihály Gábor alkotása egy két méter magas gránitposztamensen áll, s a Marian Cozma arcvonásait őrző mellszobor kézilabdás dobómozdulatot ábrázol. Petre Cozma, az elhunyt sportoló édesapja a kegyeleti megemlékezésen azt mondta: „Fogadjátok a népem, a családom áldását, úgy szeretlek benneteket, ahogy a fiam szeretett”. Jelen volt a román sportoló két lánytestvére is.

• „Az jár a gyilkosnak, amit a fiammal tett...”
• „Ez katasztrófa” + Képriport

Egy évvel a veszprémi gyilkosság után felavatták a Marian Cozmának emléket állító szobrot. Remport Csaba, a Veszprém Kézilabda Fan Club elnöke elmondta: a szurkolói klub kezdeményezésére egy éve indított közadakozás révén hatmillió forint gyűlt össze az emlékműre. Az elnök szerint az egyéb felajánlásokkal együtt a közadakozás összege eléri a 10 millió forintot is. A szobor költsége 4,6 millió forint – tette hozzá.

Mihály Gábor, a Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása egy két méter magas gránitposztamensen áll, s a Marian Cozma arcvonásait őrző mellszobor kézilabdás dobómozdulatot ábrázol.

A szombaton 14 órakor kezdődött szoboravatón emlékező beszédet mondott Ireny Comaroschi, Románia budapesti nagykövete, Petre Cozma, a meggyilkolt sportoló édesapja, Neculai Ontanu, Bukarest II. kerületének polgármestere, valamint Debreczenyi János, Veszprém polgármestere, Mocsai Lajos, az MKB Veszprém KC vezetőedzője, Remport Csaba, az emlékmű létrehozását kezdeményező szurkolói klub elnöke és Dejan Peric, az európai hírű veszprémi kézilabdázók szerb csapatkapitánya.

Marian Cozma édesapja mellett ott volt a gyilkosság áldozatául esett román sportoló két lánytestvére is.

Marian Cozmát 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. Segítségére siető sporttársait – Zarko Sesumot, a szerb, Ivan Pesicet, a horvát kézilabda-válogatott tagját, az MKB Veszprém játékosait – életveszélyesen megsebesítették, mindketten súlyos műtéten estek át. Azóta a nyomozás során kiderült: R. Sándor szúrta szíven a sportolót, ám előtte a lokálban már vesén szúrta a román kézilabdázót. Ivan Pesicet, a horvát válogatott és az MKB Veszprém kézilabdázóját a lokál előtt N. Győző budapesti lakos szúrta vesén, ő rúgta fejbe a Cozma segítségére siető Zarko Sesumot is, a szerb válogatott és a veszprémi csapat kézilabdázóját.

Egy évvel a veszprémi gyilkosság után, február 8-án Bukarestben is koncerttel emlékeznek Marian Cozmára. Hétfő este hét órától a román főváros Silver Church nevű klubjában a budapesti The [hated] Tomorrow, valamint a román Luiza Zan, a The Mono Jacks és az Urma együttesek lépnek fel, közösen állva ki az erőszak ellen és a békés egymás mellett élés érdekében. Az esemény A nyolcadik híd fantázianevet kapta.

A koncert belépődíja a sportoló életkorára emlékezve 27 lej (kevesebb mint kétezer forint) lesz, és a teljes bevételt a kulturális kezdeményezés céljából létrehozott alapítvány számlájára utalják. Az esemény kezdetén leleplezik Alexandru Mirea szobrászművész 2,11 méteres alkotását, amely a fiatal román sportolónak állít emléket.

Mint ismert, 2009. április 10-én Budapesten is tartottak egy emlékkoncertet, ahol magyar részről a The [hated] Tomorrow és a Jacked, román részről pedig a Persona, a Kumm és az Urma együttesek léptek színpadra.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.