Ügyvéd lesz a bűvészinasból

2002. január 25., péntek 00:01

Akecskeméti Soós Eszter Petronella felfokozott ritmusban él. Egyszerre két évfolyamot végez a helyi Bányai Júlia Gimnáziumban. Felvételire és érettségire készül. Mindezek mellett pedig szabadidejében bűvészkedik. Nemcsak gyakorol és tanul, hanem sokfelé fellép az országban.
Petronella a legutóbbi országos középiskolás tanulmányi versenyen ötödik helyezést ért el francia nyelvbôl. Ennek értelmében felvételt nyert az egyetem legközelebb induló évfolyamára. De miután még csak másodikos volt, fel kellett gyorsítani a tanulmányait, hogy ne vesszen el a nem mindennapi lehetôség. Egy esztendô alatt két tanév anyagát kell elsajátítania és le kell érettségiznie is. A diáklány ezért magántanuló lett. Testre szabott idôbeosztást készített magának: délelôtt a suliban a fôtantárgyakat tanulja, majd siet a délutáni különórákra.
– Gyakran elôfordul, hogy hajnal négykor már a tankönyveket bújom, és bizony legtöbbször a hétvégék, az ünnepek is tanulással telnek. De egyáltalán nem érzem megterhelônek az általam választott tempót. Különben sem tudnék tétlenül üldögélni – árulja el a komoly tekintetű Petronella. – A szellemi fáradtságot bűvészkedéssel pihenem ki. Ez egyébként fordítva is igaz.
Petronella azon túl, hogy dupla osztályt végez, a tudáspróbákat is megkettôzi. Noha belépôjegye már van a bölcsészkarra, mégis úgy gondolja, a jogi egyetemen a helye. Így aztán tavasszal szinte egyszerre érettségizik és felvételizik. Az már csak hab a tortán, hogy addigra angol középfokú nyelvvizsgája mellé francia felsôfokú minôsítést is szeretne begyűjteni. Mivel érdeklôdik a történelem iránt, különbözô pályázatokon vesz részt. Tavaly sikeresen szerepelt a Természet Világa szerkesztôsége diákversenyén. Görgey Artúr vegykonyhája című dolgozatában a kémikusi oldaláról kevésbé ismert hadvezérnek a kókuszdióolaj szilárd és illékony zsírsavaival kapcsolatos vizsgálódásait állította középpontba. Idei témája a bűvészet és a természettudományok viszonya.
A lány nyolcéves korában figyelt fel a bűvészetre. Szüleivel Lengyelországban nyaralt, ahol vendéglátójuk egy mutatvánnyal akarta lecsillapítani a mindig hangoskodó csitrit, gondolván, jó sokáig rágódik majd a titok nyitján. Csakhogy Petronella három perc alatt rájött a trükkre és követelte magának a következôt. Így kezdôdött. Aztán idehaza kezébe kerültek Rodolfó könyvei és beiratkozott a Csongrádi Béla (Káró) vezette kecskeméti bűvészkörbe, és azóta élete részének tekinti ezt a rendkívüli kézügyességet, empatikus képességet és persze tehetséget igénylô tevékenységet. Néhány éve a szakma egyik legnagyobb hazai szaktekintélye foglalkozik vele: a budapesti Molnár Gergely (Mr. Jupiter) két évtized után vállalt újra magántanítványt a kecskeméti tinilány személyében.
– Talán hihetetlenül hangzik, de a bűvészkedés is komoly tanulmányokat igényel – mondja Petronella. – A készségek szinten tartásához elengedhetetlen a mindennapos gyakorlás. Híradónézés közben is szoktam pörgetni a golyókat, a kártyalapokat. Egy-egy új produkciót sok esetben évekig kell csiszolgatni. A bűvészetnek különbözô ágai vannak, meg kell találni a legmegfelelôbbet. Nekem például a kártyatrükkök és a manipulációs mutatványok a kedvenceim. Az évek során több önálló műsort állítottam már össze, ha kell, angol nyelven mondom a szövegemet. Sokfelé hívnak, nyáron negyven-ötven alkalommal is színpadra lépek, de iskolaidôben kevesebbet vállalok. A szereplések egyáltalán nem megterhelôk számomra és a tanulás rovására sem mennek.
Néha érdekes helyzetek is elôfordulnak. Egyik fellépésekor például majdnem felgyújtotta a szobát, pedig csak egy ártalmatlan tűzcsóvás mutatványt akart bemutatni. Petronella szép sikereket ért már el itthon és külföldön egyaránt. Háromszor nyert magyar bajnokságot. Zomborban a mezôny legjobbja lett, Mariborban pedig különdíjat kapott, méghozzá egyedüli juniorként és egyedüli leányként.
Soós Eszter Petronella dupla életet él, gondoljunk csak tanulmányaira és hobbijára. Párhuzamosan fut a sorsa: diákként és bűvészként is állja a sarat. És hogyan képzeli el a jövôt?
– Nappal kosztümös ügyvédként érvelek majd a tárgyalóteremben, este pedig bűvészfrakkot, cilindert veszek magamra és szórakoztatom a közönséget – válaszolja mosolyogva.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.