Ügyvéd lesz a bűvészinasból

2002. január 25., péntek 00:01

Akecskeméti Soós Eszter Petronella felfokozott ritmusban él. Egyszerre két évfolyamot végez a helyi Bányai Júlia Gimnáziumban. Felvételire és érettségire készül. Mindezek mellett pedig szabadidejében bűvészkedik. Nemcsak gyakorol és tanul, hanem sokfelé fellép az országban.
Petronella a legutóbbi országos középiskolás tanulmányi versenyen ötödik helyezést ért el francia nyelvbôl. Ennek értelmében felvételt nyert az egyetem legközelebb induló évfolyamára. De miután még csak másodikos volt, fel kellett gyorsítani a tanulmányait, hogy ne vesszen el a nem mindennapi lehetôség. Egy esztendô alatt két tanév anyagát kell elsajátítania és le kell érettségiznie is. A diáklány ezért magántanuló lett. Testre szabott idôbeosztást készített magának: délelôtt a suliban a fôtantárgyakat tanulja, majd siet a délutáni különórákra.
– Gyakran elôfordul, hogy hajnal négykor már a tankönyveket bújom, és bizony legtöbbször a hétvégék, az ünnepek is tanulással telnek. De egyáltalán nem érzem megterhelônek az általam választott tempót. Különben sem tudnék tétlenül üldögélni – árulja el a komoly tekintetű Petronella. – A szellemi fáradtságot bűvészkedéssel pihenem ki. Ez egyébként fordítva is igaz.
Petronella azon túl, hogy dupla osztályt végez, a tudáspróbákat is megkettôzi. Noha belépôjegye már van a bölcsészkarra, mégis úgy gondolja, a jogi egyetemen a helye. Így aztán tavasszal szinte egyszerre érettségizik és felvételizik. Az már csak hab a tortán, hogy addigra angol középfokú nyelvvizsgája mellé francia felsôfokú minôsítést is szeretne begyűjteni. Mivel érdeklôdik a történelem iránt, különbözô pályázatokon vesz részt. Tavaly sikeresen szerepelt a Természet Világa szerkesztôsége diákversenyén. Görgey Artúr vegykonyhája című dolgozatában a kémikusi oldaláról kevésbé ismert hadvezérnek a kókuszdióolaj szilárd és illékony zsírsavaival kapcsolatos vizsgálódásait állította középpontba. Idei témája a bűvészet és a természettudományok viszonya.
A lány nyolcéves korában figyelt fel a bűvészetre. Szüleivel Lengyelországban nyaralt, ahol vendéglátójuk egy mutatvánnyal akarta lecsillapítani a mindig hangoskodó csitrit, gondolván, jó sokáig rágódik majd a titok nyitján. Csakhogy Petronella három perc alatt rájött a trükkre és követelte magának a következôt. Így kezdôdött. Aztán idehaza kezébe kerültek Rodolfó könyvei és beiratkozott a Csongrádi Béla (Káró) vezette kecskeméti bűvészkörbe, és azóta élete részének tekinti ezt a rendkívüli kézügyességet, empatikus képességet és persze tehetséget igénylô tevékenységet. Néhány éve a szakma egyik legnagyobb hazai szaktekintélye foglalkozik vele: a budapesti Molnár Gergely (Mr. Jupiter) két évtized után vállalt újra magántanítványt a kecskeméti tinilány személyében.
– Talán hihetetlenül hangzik, de a bűvészkedés is komoly tanulmányokat igényel – mondja Petronella. – A készségek szinten tartásához elengedhetetlen a mindennapos gyakorlás. Híradónézés közben is szoktam pörgetni a golyókat, a kártyalapokat. Egy-egy új produkciót sok esetben évekig kell csiszolgatni. A bűvészetnek különbözô ágai vannak, meg kell találni a legmegfelelôbbet. Nekem például a kártyatrükkök és a manipulációs mutatványok a kedvenceim. Az évek során több önálló műsort állítottam már össze, ha kell, angol nyelven mondom a szövegemet. Sokfelé hívnak, nyáron negyven-ötven alkalommal is színpadra lépek, de iskolaidôben kevesebbet vállalok. A szereplések egyáltalán nem megterhelôk számomra és a tanulás rovására sem mennek.
Néha érdekes helyzetek is elôfordulnak. Egyik fellépésekor például majdnem felgyújtotta a szobát, pedig csak egy ártalmatlan tűzcsóvás mutatványt akart bemutatni. Petronella szép sikereket ért már el itthon és külföldön egyaránt. Háromszor nyert magyar bajnokságot. Zomborban a mezôny legjobbja lett, Mariborban pedig különdíjat kapott, méghozzá egyedüli juniorként és egyedüli leányként.
Soós Eszter Petronella dupla életet él, gondoljunk csak tanulmányaira és hobbijára. Párhuzamosan fut a sorsa: diákként és bűvészként is állja a sarat. És hogyan képzeli el a jövôt?
– Nappal kosztümös ügyvédként érvelek majd a tárgyalóteremben, este pedig bűvészfrakkot, cilindert veszek magamra és szórakoztatom a közönséget – válaszolja mosolyogva.

A szerkesztő ajánlja

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.