Új nacionalista párt alakul?

MNO

2011. szeptember 4., vasárnap 21:56

Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter szerint Václav Klaus államfő egy új, nacionalista és euroszkeptikus politikai párt megalakításán dolgozik, s ennek a munkának a része, hogy az elmúlt héten erőteljesen bírálta a cseh külpolitika új koncepcióját.
„Ez természetesen egy jól átgondolt támadás volt, része azoknak az eseményeknek, amelyekre 2013-ban kerül majd sor, amikor az államfő megbízatása lejár” – jelentette ki Schwarzenberg a cseh közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában. Klaus kedden Prágában, a cseh nagyköveteket fogadva úgy fogalmazott: Prága külpolitikai koncepciója tele van „üres témákkal”, nem foglalkozik az Európai Unióban létező kedvezőtlen tendenciákkal, valamint a cseh külpolitika valódi kulcsproblémáival. „Ha a koncepció valódi koncepció lenne, akkor annak valódi érdekeink ismeretéből és tisztázásából kellene kiindulnia, s tartalmaznia kellene azokat a témákat, amelyek számunkra fontosak, s amelyekkel valamit kezdeni akarunk” – hangsúlyozta az elnök.

Schwarzenberg úgy látja: ha a Polgári Demokratikus Párt (ODS), amelyet Klaus alapított és tíz évig vezetett, elutasítja az elnöki tisztségből távozó Klaus újbóli vezető szerepét, akkor a politikus új pártot alapít, amihez már most készíti elő a talajt. Hozzátette: Klaus nagy figyelemmel kíséri az Európai Unió történéseit, s ezek alapján a nacionalista témákat helyezi előtérbe. „(Klaus) arra számít, s nagy valószínűséggel joggal, hogy egy olyan párt, amely erős nemzeti érvekre épül, sikeres lehet az Európai Unió elleni harcban, hiszen állítólag onnan származik minden rossz” – mutatott rá a cseh diplomácia irányítója, aki egyben a TOP 09 jobbközép párt elnöke is. Schwarzenberg azt mondta: Klaus azért támadja őt személyesen is, mert a politikai paletta közepén szeretne több teret kialakítani jövőbeni pártjának.

„Nyugat-Európában az ilyen típusú pártok 10-12 százalékot szoktak szerezni. A Cseh Köztársaságban tíz százalékot látok” – vélekedett Vladimíra Dvoráková politológus. Szerinte is Klaus „már hosszabb ideje saját politikai játszmájával” van elfoglalva, amelynek célja Klaus visszatérése a pártpolitikába. Václav Klausnak 2013 márciusában jár le második elnöki megbízatása, s harmadszor már nem indulhat az államfői bársonyszékért. Klaus nyíltan jelezte: elnöki mandátuma lejárta után sem tervezi visszavonulását a nagypolitikából.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.