„Utolérhetetlen ez a mostani érzés” + Képriport

25 fiatal kérvényezte az egyszerűsített honosítási eljárást

2011. január 5., szerda 16:21

A nemzeti integráció kiemelkedő intézménye a kettős állampolgárság, amelynek révén a későbbi autonómia is beteljesedhet – hangsúlyozta Németh Zsolt szerdán a XVI. kerületi polgármesteri hivatalban, ahol a Bálványosi Nyári Szabadegyetem 25 szervezője kérvényezte az egyszerűsített honosítási eljárást. Kovács Péter, a kerület polgármestere szerint az egész nemzet régóta várt erre a pillanatra, és mindenkit arra biztatott, hogy náluk kérvényezzék a magyar állampolgárságot.

• 1665 kérelem érkezett
• Óriási lelki-érzelmi jelentősége van az állampolgárságnak
• Majdnem százévesen is fontos neki a magyar állampolgárság
– Szimbolikus, hogy a tusványosi nyári szabadegyetem szervezői itt kérvényezik az egyszerűsített honosítási eljárást, akik nagyban hozzájárultak a magyar–magyar kapcsolatok fejlesztéséért – mondta el bevezetőjében Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere. – Kerületünknek több, az elszakított területen lévő magyar településsel testvérvárosi kapcsolata van – tette hozzá. A polgármester szólt arról is, hogy itt a december 5-i népszavazás érvényes és eredményes volt, amelyen nagy számban győztek az igenek. Kovács arra biztatta a határon túl élő magyarokat, hogy minél nagyobb számban adják be a kérelmüket a XVI. kerületben.

„Régóta vártunk erre”

Már nagyon régóta vártak a kettős állampolgárság megadására a határon túli és az itteni magyarok – mondta el az MNO-nak a XVI. kerület polgármestere. Kovács szerint a december 5-i népszavazáson a többség azt mondta, hogy legyen kettős állampolgárság, de kevesen mentek el szavazni. A fideszes polgármester úgy látja, amióta új kormány van Magyarországon, a legfontosabb lépések megtörténtek ebben az ügyben, és megszületett a törvény, január 1-től be lehet adni az egyszerűsített állampolgársági kérelmet.

A XVI. kerület első embere arról is tájékoztatta lapunkat, hogy az összes testvérváros polgármesterével tárgyalt, hogy jöjjenek minél nagyobb számban az ott élők, mert nagyon szívesen látják őket. – Erdélyben annyian jelentkeznek, hogy csak szeptemberben van időpont, míg itt, nálunk a hivatal munkatársai képesek fogadni az igénylőket – tette hozzá. – Nálunk van kapacitás, és így az igénylők hamarabb hozzájuthatnak a megfelelő papírokhoz – hangsúlyozta Kovács. A XVI. kerület polgármestere az MNO-nak arról is szólt, hogy a szerdaihoz hasonló, újabb, nagyszabású akciót a jövőben is tartanak majd. Ennek időpontjával kapcsolatban úgy nyilatkozott, arra akkor fog sor kerülni, amikor a kerület testvérvárosaiban élő magyarok itt kívánják majd letenni az állampolgári esküjüket.

Németh: Készek vagyunk a további párbeszédre

– A magyar–magyar együttműködés kiemelkedő színtere Tusványos, az emberi kapcsolatok mellett a magyar külpolitika évről évre a legmagasabb szinten képviseli magát – mondta el Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára. A székelyföldi településen a külpolitika és a nemzetpolitika kimunkálása zajlik, tartalmilag is megfogalmazódnak a külpolitika céljai – tette hozzá. „A kettős állampolgárság megszerzésének kapujában érdemes volt ezeken a kérdéseken rágódni, mert ennek ti is a haszonélvezői lesztek” – szólt a politikus ahhoz a 25 erdélyi fiatalhoz, akik együtt kérvényezték az egyszerűsített honosítási eljárást.

Németh szólt arról is, hogy az elmúlt napok tapasztalatai alapján a közigazgatás felkészült arra a munkára, ami az egyszerűsített honosítás kapcsán fölmerült. A legnagyobb érdeklődés Kolozsváron, Csíkszeredában és Szabadkán van – tájékoztatott az államtitkár. „A kettős állampolgárság bevezetésének előkészítése jó volt, de a kormány készen áll a további párbeszédre a szomszédos országokkal” – hangsúlyozta Németh. A politikus szerint világossá kell tenni, hogy nincs ellentét a közép-európai együttműködés és a kettős állampolgárság bevezetése között. Véleménye szerint a kettős állampolgárok számának térségbeli növekedése még nagyobb felelősséggel ruházza föl az itt lévő országokat.

Németh Szlovákia kapcsán kijelentette, hogy a párbeszéd működik, és szomszédunk olyan törvény előkészítésén dolgozik, amely garantálja, hogy ne veszítsék el szlovák állampolgárságukat azok, akik felveszik a magyart. „Diszkriminációmentes jogszabály készül, amely az Európai Unió egyik legfőbb alapelve.” Az államtitkár szerint a nemzeti integráció kiemelkedő intézménye a kettős állampolgárság, amelynek révén a későbbi autonómia is beteljesedhet.

„Reméljük, sokáig megmarad ez az érzés”

– Mostanig bármikor magyar Himnuszt énekeltünk, borsódzott a hátunk, remegett a gyomrunk, de utolérhetetlen ez a mostani érzés – mondta az MNO kérdésére Albert Dániel István, aki egyike azoknak akik kérvényezték az egyszerűsített honosítási eljárást. – Kapok egy iratcsomót, ami azt igazolja, hogy magyar vagyok, amit eddig is tudtam, de külföldön mindig abba az akadályba ütköztünk, hogy románok vagyunk – tette hozzá.

Albert Dániel úgy látja, ez lesz az az irat, amely bizonyítja, hogy ő magyar. „Igenis mi magyarok vagyunk, és bármikor, bárkinek meg tudjuk ezt mondani.” „Ez a gyorsított eljárás hozzájárul ahhoz, hogy nagy tömegekben igényeljék ezt a papírt, és mindenkit buzdítani fogok arra, hogy kérvényezzék a magyar állampolgárságot” – tette hozzá. – Az elmúlt kilencven évben csupán egy ötéves időszak volt, amikor magyarnak vallhattuk magunkat, ezért is nagy ajándék ez – hangsúlyozta Albert Dániel. „Reméljük, hogy a továbbiakban is megmarad ez a mostani érzés.”

– Azért szeretném felvenni a magyar állampolgárságot, hogy végre papíron is tudjam igazolni, hogy ehhez a nemzethez tartozom, és ne kelljen magyarázkodni – hangsúlyozta az MNO-nak Péter Emőke Katalin, aki szintén szerdán adta beadta a kérelmét. Nagyon népszerű az egyszerűsített honosítási eljárás a Székelyföldön, főleg Csíkszeredában, az idősebbek és a fiatalabbak részéről is – tette hozzá.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.