Valóságos rémálom lesz Budapesten a BKV-val közlekedni?

„Egyéni közlekedésre buzdít a BKV tervezete”

MNO

2008. február 25., hétfő 15:16

Még a vártnál is nehezebb időszak követezik a budapestiek számára, már ami a BKV-t illeti – legalábbis ezen a véleményen van a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE). Hétfői közleményükben leszögezik: elfogadhatatlan a közlekedési társaság ez évi paraméterkönyvének módosítása. Emellett – mivel az egyesület szerint ezt a BKV nem tette meg – részletesen, kerületekre lebontva kielemezték a javaslatot. Lesz-e drasztikus járatritkítás? A VEKE szerint igen.
Hagyó Miklós, a területet koordináló főpolgármester-helyettes a mai napon illetékességből felkérte Dancs Gábort, a főváros közlekedési tanácsnokát, hogy a BKV Zrt. „Paraméterkönyv II.” szakmai munkaanyagát kidolgozó vezetőivel közösen – azok meghívására – vegyen részt a munkaanyag további széleskörű egyeztetésein, s az ügyben a vállalat menedzsmentje által vállalt folyamatos és részletes tájékoztatásról számára összefoglaló értékelést adjon – adta hírül a hétfői közleményében a Főpolgármester-helyettesi sajtóiroda

A VEKE részletesen kielemezte és kigyűjtötte a BKV 2008. évi járatainak közlekedéséről szóló Paraméterkönyv-tervezet változásait a jelenlegi közlekedési rendhez képest – hívja fel a figyelmet a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület. Mint hétfői közleményükben írják, a kerületenkénti bontásban is elkészült táblázatokat közzétették az egyesület weboldalán. Ezt azzal indokolták: mivel a BKV nem készített olyan, a változásokat részletesen bemutató anyagot, amiből akár az utasok,  akár a döntéshozók érdemben tudnának tájékozódni, a VEKE feladatának érezte, hogy elkészítse ezt az elemzést, mely ezúttal nem az értékelésre, hanem a változtatások bemutatására törekszik.

Hagyó csomagja a vártnál is rosszabb?

A részletes elemzésből kitűnik – áll a közleményben –, hogy Hagyó Miklós javaslatcsomagja még a vártnál is rosszabb a budapestiek számára: járatritkítások, vonalmegszüntetések, járatcsonkítások váltják egymást, fejlesztéseknek jóformán nyoma sincs. A járatritkítások szinte kivétel nélkül minden vonalat érintenek, és ugyanúgy kihatnak a kötött pályás vonalakra, ahogy a buszokra – szögezi le az egyesület. Hétvégén még a metróvonalak is ritkulnának, nem beszélve a ritkuló, illetve leállításra kerülő villamosvonalakról. A buszoknál drasztikus a járatritkítás: az esténként jelenleg 10-15 percenként közlekedő járatok a város minden részében, szinte kivétel nélkül 30 percenként közlekednének. „Riasztó belegondolni, hogy milyen kényelmetlenséget jelent ez azoknak, akiknek két 30 percenként közlekedő járat között kell átszállni” – fogalmaz a kommüniké.

Megszűnőben a kerületek közötti átjárás?

Az esti közlekedési rend visszásságait jól mutatja egy XII. kerületi példa: az Istenhegyi út térségében este 9-kor leállna a Fogaskerekű és a 21-es gyorsbusz is. Az egyetlenként megmaradó fekete 21-es viszont nem sűrűbben, hanem ritkábban, 10 helyett 30 percenként közlekedne a Hagyó-javaslat szerint. A tervezetből kiolvasható, hogy a zsúfoltsággal mit sem törődtek az azt előkészítő szakemberek: számos, ma is túlzsúfolt járat szűnik meg vagy közlekedik ritkábban a tervezet szerint. Garantálható utaslemaradást fog okozni a 276E megszüntetése, a 20-as gyors és 30-as autóbuszok szétszabdalása, a csepeli 38A autóbusz megszüntetése és a 48-as rövidítése, a budakeszi 22-es gyors megszüntetése, a 99-es pesterzsébeti szakaszának megszüntetése, az óbudai buszhálózat szinte egészének lemészárlása, és hosszasan folytathatnánk még a sort.

Budapest fontos járatai tűnnének el nyom nélkül a térképről: ilyen a 6-os, a 25A gyors, az 55-ös és a 85-ös gyors busz, illetve a Nyugati és Keleti pályaudvart összekötő 73-as trolibusz. Kivétel nélkül mindegyik budapesti kerületet negatívan érint Hagyó Miklós járatmegszüntetési csomagja, egyes kerületeknek teljesen elvész a belső átjárhatósága, továbbá egymással szomszédos kerületek közötti fontos kapcsolatok szűnnek meg a javaslat szerint (például Újpest és Angyaföld, Kőbánya és Kispest, Csepel és Pesterzsébet vagy Rákoskeresztúr és Cinkota között).

Mivel a kerületek számára is fontos a változások megismerése – írja a VEKE –, a weboldalukon minden kerületre lebontva is elkészítették elemzésünket. Kitartanak véleményük mellett: elfogadhatatlan és a budapestiek érdekeivel ellentétes a BKV 2008. évi Paraméterkönyve.

Az MNO ismét kérte a BKV állásfoglalását a VEKE közleményével kapcsolatosan. Regőczi Miklós nem volt számunkra elérhető telefonon, levelünket kérdéseinkkel együtt eljuttattuk a sajtzóosztálynak. Válaszukat várjuk. 

Egyéni közlekedésre buzdít a tervezet?

A 23 kerület képviselőit tömörítő Fővárosi Közgyűlés Kerületi Kollégiuma hétfői ülésén nyilvánította ki a , hogy jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartja a BKV paraméterkönyv-tervezetét.. Borsány György (XXI.), a kerületi kollégium elnöke és Zsinka László XVI. kerületi küldött elmondta, a testület egy olyan előterjesztés benyújtására kérte fel a főpolgármestert, amely a közösségi közlekedés arányának növekedését eredményezi.

A javaslatot megfogalmazó XVI. kerületi küldött hangsúlyozta, hogy olyan átdolgozott előterjesztésre van szükség, amely nem arra ösztönzi az embereket, hogy az egyéni közlekedést válasszák, hanem arra, hogy a BKV járműveivel utazzanak. Hozzátette, hogy az általuk megismert BKV-anyag (a járatokat és a menetrendeket rögzítő tervezet) mindenben visszalépést jelent az eddigi állapotokhoz képest.

Nem fizetnek?

A tulajdonos, mint megrendelő, csak rendel, de nem fizet, és ez az egyik fő oka a BKV ZRt „veszteséges tevékenységének” –a többi között erről is szólt a hétfői nyílt levelében a Városi Tömegközlekedési Szakszervezetek Szövetsége.

(MNO, MTI)

A szerkesztő ajánlja